Suomen pääministeri Alexander Stubb antoi viime viikolla eduskunnalle ilmoituksen energiapolitiikasta. Se toi mieleeni Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivion ehdotuksen siitä, että hallitus tarvitsee tiedeneuvonantajan.

Kannatan ajatusta tiedeneuvonantajasta. Stubbin puheessa oli pari kohtaa, joihin tiedeneuvonantaja olisi ehkä toivonut muutoksia.

Stubbin ilmoituksen mukaan ”on ongelmallista, että kivihiilen käyttö Suomessa on lisääntynyt viime vuosina – aivan viime aikoja lukuun ottamatta”.

Kuten kuka tahansa voi yllä olevasta Tilastokeskuksen kuvasta nähdä, kivihiilen käyttö on viime vuosina vähentynyt eikä lisääntynyt. Kuvan liukuvan keskiarvon jokainen huippu on edellistä pienempi. Vuonna 2012 kivihiilen käyttö oli vähäisintä 1980-luvun alun jälkeen, siis 30 vuoteen. Kivihiilen osuus Suomen energiapaletissa oli tuona vuonna pienimmillään ainakin vuoden 1970 jälkeen. Samalla metsähakkeen käyttö on vakaasti kasvanut (kuva alla). Kivihiilenhän on väitetty uhkaavan hakkeen käyttöä.

metsahake (kopio)

Metsähakkeen käyttö 2000–2013. Lähde: Metla.

Mutta kivihiilen käyttö on keskimäärin vähentynyt eikä voikaan enää nousta entiselle tasolle. Fortum lakkautti huippuvuosien erittäin suuren hiilen käyttäjän eli Inkoon hiilivoimalaitoksen viime talvena. Se oli takavuosina usein Suomen pahimpien hiilidioksidin päästäjien listoilla. Nyt se on kannattamaton. Toinen iso hiilivoimala eli Naantalin voimalaitos korvataan myös. Se polttaa ehkä tulevaisuudessa pääosin puuta. Helsinki aloittaa kohta pelletin polton, jolla on saman suuntainen vaikutus. Kivihiilen käytön huiput ovat syntyneet sähkön tekemisestä niin sanottuna hililauhdevoimana, jonka tuotanto vähenee Suomessa, kun sekä Suomessa että Pohjoismaissa rakennetaan lisää tuulivoimaa ja Olkiluodon ydinreaktori aikanaan valmistuu.

800px-Inkoo_power_plant

Kivihiilen käytön vähenemisen varmistaja: Inkoon kivihiilivoimalaitos suljettiin tänä vuonna.

Miksi Stubb väitti kivihiilen käytön lisääntyneen viime vuosina? Tähän en pysty vastaamaan. Asiaan on varmasti vaikuttanut lobbaus. Vuonna 2013 kivihiilen käyttö nousi, mutta siis ennätysalhaiselta tasolta, jonka taustalla oli erinomainen vesivoimavuosi. Tämä yksittäinen vuosi ja trendi ovat voineet puheenkirjoittajalla sekaantua.  Vaihtelu on luonnollista ja johtuu etenkin pohjoismaisten vesivoimavuosien eroista. Joka tapauksessa väitteellä hiilen käytön lisääntymisestä perusteltiin turpeen verotuksen alentamista, johon hallitus on nyt ryhtymässä.

Kivihiilen käyttö epäilemättä nousi turvepulan ja veromuutosten takia  joissain laitoksissa. Asiasta on vaikea löytää asiallista tietoa. Se selviää helposti, että mielikuvalla kivihiileen siirtymisestä pelataan. Tammikuussa 2011 Yle uutisoi, että keskipohjalainen Alholmens Kraft vaihtoi metsähakkeen kivihiileen. Tutkimalla yhtiön vuosikertomuksia kuitenkin selviää, että Alholmens Kraft saavutti 2011 lähes ennätyksen puuenergian käytössä! Vuonna 2012 ennätys saavutettiin. Vuonna 2013 taso laski, mutta vuosikertomus jättää kertomatta, miten paljon. Koko maan luvut ovat lopulta ainoat, joissa kylmä tilastollinen faktatieto ja luotettavat ennusteet ovat  puolueettomasti näkyvillä. Tänä vuonna metsähakkeen käytön arvioidaan jäävän koko maassa viime vuoden tasolle.

Toinen Stubbin puheen huomiota herättävä kohta koski Fennovoimaa. Pääministerin mukaan laitos vähentäisi Suomen riippuvuutta venäläisestä energiasta:

”Fennovoima… on suomalaisten operoima laitos, joka sijaitsee Suomessa. Siten se vähentää Suomen riippuvuutta venäläisestä energiasta, vaikka moni intuitiivisesti toisin ajattelee. Fennovoiman hanke vähentäisi valmistuessaan tarvetta tuontienergiaan. Totta kai se siten vähentää energiariippuvuutta Venäjästä.”

Puheen tämän kohdan ongelma on, että se sotkee kotimaisen energian käsitettä. Stubbin logiikalla kivihiili on todella suomalaista energiaa, jos sen tuotantolaitokset ovat suomalaisten rakentamia ja omistamia, kun Fennovoimassa tekniikka ja omistuksestakin suuri osa tulisi idästä.

Ydinpolttoaine tulisi Venäjältä. Venäjältä tuotua sähköä laitos ei korvaisi, koska sitä ei  enää paljoakaan tuoda eikä korvattavaa riippuvuutta siis sähkössä ole.

 

kivihiiliturveydinvoima stubb

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.