Vietin kaksi päivää Evon retkeilyalueella juttumatkalla. Evo sijaitsee Hämeenlinnan ja Padasjoen kuntien alueella, noin 50 kilometriä Hämeenlinnasta.

Yövyin hurmaavassa Onnin majassa, joka sijaitsee Alisen Rautjärven rannalla keskellä Evon retkeilyaluetta. Luutajoen tilaksi kutsuttua tupaa asutti Onni Laine kaksin äitinsä kanssa. Hilja-äidin kuoltua Onni jäi tupaan yksin ja asui siinä aina kuolemaansa saakka 80-luvulle. Tämän jälkeen tupa siirtyi Metsähallitukselle, joka kunnosti talon vuokratuvaksi.

Nyt heinikon valtaama aukea on ollut Onnin aikaan pelto, puutarhakasvien paikalla kasvaa ruoho, mutta kasvimaan kivetykset voi vielä nähdä. Majavat jatkavat työtään rannan puiden kaatamisessa.

Yksinkertaisen kauniissa majassa on tupa ja kammari. Sähköä ei ole eikä lämmitystä. Kylmillään pitkään olleen tuvan suuri leivinuuni ei ottanut vetääkseen – kolme kertaa savut tupaan sai luovuttamaan tuvan lämmittämisen. Onneksi kammarin puolella oli takka, joka lähti vetämään heti ensimmäisellä yrityksellä. Siitä riitti lämpöä hyvin viileäksi lokakuun yöksi. Kaivo oli käyttökiellossa, joten vedet toimme tullessamme.

Evon kuusirinteistä löytyi lampaankääpiä niin paljon kuin jaksoi kantaa. Illallinen valmistuikin näistä vaaleista herkuista lyhtyjen valossa. Saunaan päästiin vasta myöhään illalla, mutta polkua valaisi täysikuu, joka sai koivunrungot hohtamaan valoa.

Metsähallitus pitää Onnin majalla aika korkeaa vuokraa, (120 euroa / vuorokausi), mutta toisaalta tuvassa on sängyt neljälle. Ohjeet esimerkiksi leivinuunin lämmittämiseen olivat vajavaiset, vanhojen tulisijojen lämmittämisessä on aina omat kikkansa! Edellisestä vieraasta oli vierähtänyt vieraskirjan mukaan jo yli kuukausi, ehkä hinnan laskeminen saisi tuvan käyttöastetta korkeammaksi. Tuvallehan on vain hyvä että sitä käytetään! Tupa siivotaan itse lähtiessä, puut pilkotaan ja roskan viedään, jotta majapaikka on seuraavalle viihtyisä tulla.

Evolta löytyy myös muita majoitusvaihtoehtoja, joita vuokraa Lomarengas, Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen ammattikorkeakoulu.

Lähde Evolle retkeilemään, Onnin majassa pääset irti arkihuolista!

 

Kuva: Annakaisa Vänttinen

Kuva: Annakaisa Vänttinen

evoonnin majaretkeilyRetkivinkki

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.