Laulujoutsen on jäänyt talvehtimaan Oravin kanavaan. Oravin kylä sijaitsee Savonlinnassa, Linnasaaren ja Koloveden kansallispuistojen läheisyydessä. Joutsen on sinnitellyt talvipakkasillakin virtapaikan vuoksi sulana pysyvässä kanavassa jo toista talvea. Joulun paukkupakkasilla lintu oli erikoinen näky höyryävässä kanavassa.

Joutsen pärjää kylmälläkin niin kauan kuin ravintoa riittää. Oravin joutsenella ei ole hätää, sillä kyläläiset ruokkivat sitä talvella. Kesällä joutsen voi lyöttäytyä muiden joutsenien seuraan ja liittyä syksyllä muuttoparveen.

Syitä yksinäisen joutsenen jäämiseen kanavaan voi vain arvailla. Lintu on voinut menettää kumppaninsa tai kärsiä jostakin muuttomatkaa haittaavasta vammasta. Yksittäisiä tai muutamia joutsenia voi jäädä talvehtimaan ilman vammojakin. Muuttaminen on raskas toimenpide ja siksi talvehtijoita jää yrittämään onneaan. Laulujoutsenilla ei yleensä ole hätää, kunhan ne eivät jäädy jäähän kiinni ja matalarantaiset sulapaikat pysyvät auki.

Luontoasiantuntija Lassi Kujala kertoo, että joutsen pystyy yleensä lähtemään muuttomatkalle vielä tammikuun lopullakin, jos se on tarpeen.

Suomessa pesivistä joutsenista toinen, kyhmyjoutsen, muuttaa – laulujoutsenesta poiketen – varsin vastentahtoisesti. Ulkosaaristossa näkeekin talvisin jään saartamia ja nälkään nääntyviä kyhmyjoutsenia, jotka ovat merikotkille helppoja saalista. Lue lisää kyhmyjoutsenten talvesta saaristossa Suomen Luonnon 23.2. ilmestyvästä numerosta.

 

Kuva: Jorma Vänttinen

Kuva: Jorma Vänttinen

 

 

Kuva: Jorma Vänttinen

Kuva: Jorma Vänttinen

 

joutsenlaulujoutsenoravitalvi

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.