On se aika vuodesta, kun metsässä ja puistoissa on vaikea kulkea törmäämättä puihin. Silmä pysyy maan tasalla kun vihreäksi hörähtänyt piennar ja metsä on täynnä aurinkoa kohti kurkottavia kasveja. Oma innostus villivihanneksiin on vain kasvanut kevään aikana töissä.

Villivihannekset ovat olleet tänä vuonna paljon esillä. Suomen Luonto julkaisi tänä keväänä Villivihannekset-mobiilisovelluksen älypuhelimiin. Siinä esitellään 20 kasvia, joita voi hyödyntää myös ruuanlaitoissa. Lisäksi sovelluksessaä on 60 reseptiä inspiraatiota tuomaan.

Sovellusta on ladattu paljon ja olemme saaneet siitä hyvää palautetta. Moni on kiitellyt sen näppäryyttä ja tietoja, sillä onhan siitä helppo katsoa tuntomerkkejä vaikka metsässä tai pihalla. Resepteistä on pidetty samoin sovelluksen ilmettä on kehuttu raikkaaksi.

Kritiikkiä ja parannusehdotuksiakin on tullut. Ja hyvä niin, sillä niitäkin tarvitaan että voidaan sovellusta kehittää. Moni toivoo sovellukseen enemmän kasveja nykyisen 20 kasvin lisäksi. Moni villivihanneskonkari on harmitellut, että sovelluksessa oli niin paljon ”helppoja” villivihanneksia, kuten esimerkiksi nokkonen ja voikukka. Halusimme kuitenkin, että myös aloittelijat pääsevät helposti villivihannesten makuun sovelluksen avulla, ja siksi otimme mukaan myös muutamat tutuimmat kasvit. Ja ken tietää mitä tulevaisuus tuo!

Olen oppinut paljon uutta villivihanneksista sovellusta tehdessä. Vielä viime kesänä olin aivan aloittelija, tosin vieläkin vasta harjoittelija. Mahtavaa olla työpaikassa, jossa samalla kun osaaminen omalta alalta karttuu, saa myös paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa kotimaisesta luonnosta. Tunnistan jo ison määrän villivihanneksia ja nyt kesän korvalla ulkoilu on ihanaa, kun bongaa uusia tuttavuuksia tuon tuosta ja voi maistaa kävelylenkin varrella uusia makuja ja valmistaa niitä keittiössä.

Kuvassa erään viikonloppuaamun nokkosmunakas. Se on helppo aloittelijallekin, mutta maistuu myös konkareille. Nokkoset voi kiehauttaa pikaisesti tai sitten heittää sekaan sellaisenaan. Villivihannekset-sovelluksesta löytyy muuten Sami Tallbergin ihanan nokkosaamiaisen ohjeet.

nokkonenvillivihannekset

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.