Kyllä toimistossa istuminen on ihan lekottelua tähän verrattuna.

Yhdessä päivässä ehti tapahtua niin paljon, että nyt illalla ei oikein enää edes jaksa muistaa kaikkea. Vaikka asiakkaita oli vain yksi ryhmä ja yksi pariskunta, ensimmäinen työpäivä oli niin kiireinen ettei lounasta ehtinyt syödä. Tosin tänään tarhalla taisi olla minimimiehitys, kahteen pekkaan ehdittiin tehdä vain välttämättömin.

Suurin osa päivästä kului häkkien siivoamiseen ja koirien ruokintaan. Koiria täällä Koillismaan suurimmalla huskytarhalla on nimittäin pari sataa. Siivoaminen tuntuukin olevan isoin ja tärkein työ tarhalla. Käytännössä se tarkoittaa näin talvella, että ensin jäätyneet ulosteet hakataan lapiolla lumesta irti ja sen jälkeen haravoidaan keräysastioihin, jotka sitten tyhjennetään lantalaan. Homma on fyysisesti rankkaa, mutta muuten leppoista muihin farmin töihin verrattuna. Tänään aurinko paistoi ja nollakelissä oli kiva vierailla seurasta ilahtuneiden koirien kodeissa. Siivous ei ole vain puhdistamista vaan samalla tarkkaillaan koirien kuntoa. Niillä pitääkin rupatella ja opettaa mm. olemaan hyppimättä vasten.

Toinen iso päivittäinen urakka on koirien ruokkiminen. Tänään paikalla olleiden noin 170 koiran ruokkimiseen meni kahdelta hengeltä puolitoista tuntia. Osa koirista ulottuu kupilleen häkin rei’istä, mutta monille kippo viedään häkkiin, jossa on koiria yhdestä kolmeen. Osaa pitää jäädä vahtimaan, että kaikki varmasti saavat syödyksi eikä ruokaa varasteta toisten kupeista. Onneksi yleensä riittää pelkästään se, että seisoo koirien välissä. Ruuan annostelu vaatii koirien tuntemista. Minulle oli haastetta tarpeeksi koettaa muistaa mikä annos kuului viedä millekin koiralle.

Itse valjakkoajeluihin valmistautuminen on vauhdikasta ja hikistä hommaa. Koirat käyvät villeinä, kun reet ja valjaat ilmestyvät näkyviin. Vaikka husky ei ole kovin iso kooltaan, sen voiman tajuaa kun nappaa pannasta kiinni ja lähtee viemään tempoilevaa lihaskimppua valjastettavaksi. Yhteen valjakkoon menee kuusi koiraa, kaksi aina rinnakkain, joten pienikin asiakasryhmä vaatii kymmenien koirien valjastamisen. Yleensä yksi asiakas ajaa ja toinen istuu kyydissä.

Kun valjakko on valmis, pitää koiria vahtia koko ajan. Vierustoverit alkavat helposti nujakoida odotellessaan kärsimättöminä lähtöä. Tämmöinen pystymetsästä tupsahtanut harjoittelija sai kerätä kaiken rohkeutensa, että uskalsi komentaa äriseviä puolisusia. Muiden valjastaessa koiria pääopas opettaa asiakkaat ajamaan ja sitten mennään!

Ajelun jälkeen karvanaamat ovat kuin eri koiria: väsyneitä ja säyseitä. Kun asiakkaat suuntaavat kahville tai teelle, tarhalla odottaa vielä paljon työtä. Koirat pitää irrottaa valjaista ja viedä häkkeihinsä, kerätä valjaat, putsata reet ja nostaa ne varastoon odottamaan uusia ajeluita. Päivän päätteeksi pitää vielä laittaa seuraavan päivän ruuat tekeytymään ja siistiä paikat.

Ensi viikko alkaa huomisaamuna seitsemältä koirien juottamisella. Aamupäivällä on jo tulossa iso koululaisryhmä. Onneksi meitä on töissä ainakin kolme henkeä enemmän. Huomisaamuna tajuan ainakin syödä tukevan aamiaisen. Olen siis jo oppinut jotakin.

ura metsässä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.