29/2022

Olisiko tämä ensimmäinen karhuista ”kontio”. Jylhä, komea ja kaunisturkkinen. Voima huokuu sen olemuksesta. Samalla metsän rauha. Mesikämmenkin kävisi, kun se kohta heittää etukäpälänsä kauniisti heilauttaen eteensä.

Kontio. Kuva: Ilja Haapasalo

Tämä toinen on käynyt iltapäiväunille tai ainakin suunnittelee lepohetkeä. Sen olemus on nallemainen, joten olkoon se nalle.

Nalle. Kuva: Ilja Haapasalo

Hyvää asentoa voi etsiä sammalvuoteella köllöttämiseen.

Kuva: Ilja Haapasalo

Kolmas karhu on pieni erauspoika, karhu toisena kesänään. Se on noin vuoden ja neljän kuukauden ikäinen. Pikku-karhu on nukkunut vielä viime talven emonsa kanssa samassa pesässä. Edellisenä talvena se syntyi emon talviunien aikana. Nimi eraus tulee siitä, että tänä kesänä sen ja emon tien erkanevat. Tänä iltanakin se kulkee jo yksin.

Erauspoika. Kuva: Ilja Haapasalo

Kerran olen nähnyt karhun pienellä metsätiellä. Kaakkuritakseereuksessa olen myös osunut karhun aivan tuoreisiin jälkiin ja jätöksiin.

Nämä karhut on kuvannut nuori (13 v) Ilja Haapasalo neljä viikkoa sitten piilokojusta Kuhmon Viiksimossa ja Lieksan Kontiovaarassa. Olin reissussa pojanpoikani kanssa, tosi hieno reissu. Pidin kovasti hänen kuvistaan, niiden tunnelmista ja tulkinnoista ja pyysin hänen kuvansa blogiin.

Metsän poika tahdon olla!. Kuva: Ilja Haapasalo

Karhuja on aina kunnioitettu. Nyt sen kunnioituksen voi osoittaa karhujen ja niiden metsien hyvällä suojelulla.

karhukontiomesikämmenmetsänallevuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.