Sain kerran hyvän suosituksen vanhasta kirjasta. Eräs arkeologi totesi, että jos onnistun löytämään Toivo Rautavaaran ja Pekka Knuuttilan Mihin marjamme kelpaavat (Wsoy 1981) antikvariaatista, se kannattaa ostaa.

Kirjamessuilla sitten lykästi, ja mikä lykky se olikaan! Teoksessa esitellään lähes 300 marjalajia ja herkullisimmista on myös reseptejä. Rautavaara ja Knuuttila kirjoittavat eläväisesti ja syvään tietämykseen nojaten.

Esimerkiksi karviaismarja on kirjoittajien mukaan mainittu ensimmäisen kerran eräässä ranskalaisessa virsikirjassa 1200-luvulla, jolloin marjaa viljeltiin yleisesti Euroopassa. Tietoa seuraavat reseptit esimerkiksi karviaisnyyttien ja maaherrankeiton valmistamiseen.

Arkeo­logia teoksessa kiehtoi varmaan sen tapa kurottaa syvälle menneeseen kansanperinteeseen: marjoja on syöty aina ja monilla tavoin. Minä iloitsen huomatessani kirjasta isoäitini suosiman katajanmarjareseptin.

Jenna Parmala, vapaa toimittaja. (SL 8/2019)