TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

Suomen Luonto 4/2013

Suomen Luonto 4/2013

ilmestyy 10.5. Aikaisin keväällä kukkivan keto-orvokin kuvasi Jari Taivainen. Kukan tunnistaa muun muassa väreistä. Opi lisää kasveista lehden sivuilta 16–24.

ilmestyi 10.5. Aikaisin keväällä kukkivan keto-orvokin kuvasi Jari Taivainen. Kukan tunnistaa muun muassa väreistä. Opi lisää kasveista lehden sivuilta 16–24.

Muita aiheita mm. viitasammakko, karhujen parittelu, räkättirastas, kesämökin eko-olo, puutarhalammikon elämää, jäiden lähtö Pallasjärvellä, linnunpönttöpajan luovat ratkaisut, suojele metsä ja tienaa rahaa, Ahvenanmaan kevät, virolaisen maalaispihan lajirunsaus Läänemaalla.

Klikkaa tästä maistiaisiin Suomen Luonnosta: ePaperi >>>

Äänestä tämän lehden parasta juttua >>>

 

Suomen Luonto -lehden tilausta koskevat asiat:
puhelin (09) 228 08 210 (arkisin klo 9-15)
sähköposti: tilaajapalvelu@sll.fi

Tämän numeron artikkelit verkossa

Viitasammakko on salaperäinen pulputtaja

Seisoin joitakin vuosia sitten pajukkoa, vadelmaa ja muuta matalaa kasvillisuutta puskevalla joutomaa-aukiolla Järvenpäässä. Toisella puolella näkyi pientaloasutusta, toisella laidalla kasvavasta sekametsästä raikasi moninainen linnunlaulu.

Ekologiset mökkivinkit osa 7: Muista mökkipihan muut asukkaat

Millaista luontoa haluat pihallesi? Se on pitkälti omistajan ratkaistavissa. Koloihin pesiviä lintuja voi houkutella pesäpöntöillä, pääskyjä räystään alle sijoitettavilla pesälaudoilla ja lepakoita lepakonpöntöillä.

Ekologiset mökkivinkit osa 6: Kalasta ja syö kalaa kestävästi

Moni suomalainen kalalaji on vähentynyt tai on jopa uhanalainen osittain kalastuksen takia

Ekologiset mökkivinkit osa 5: Vähennä lihansyöntiä

Kesä on makkara- ja grillaussesonkia. Lihan kulutus on Suomessa kaksinkertaistunut 50 vuodessa. nykyisin pelkkää sianlihaa kuluu henkeä kohden yli 30 kiloa eli saman verran kuin kaikkea lihaa yhteensä 1950-luvulla.

Ekologiset mökkivinkit osa 4: Älä osta turhia koneita

Tarvitseeko mökillä todella ajettavaa ruohonleikkuria tai lavamönkijää?

Puutarhan laatikkoleikki

Laatikko, ruukku tai vaikka vanha wokkipannu kelpaavat viljelyastiaksi. Kokematonkin puutarhuri pääsee helposti korjaamaan satoa.

Ekologiset mökkivinkit osa 3: Vesivessa vai kuivakäymälä?

Perinteinen huussi on mökillä usein paras vaihtoehto. Huussi tarvitsee huoltoa eli jatkuvaa kuivikkeen lisäilyä. Kuivikkeeksi sopii esimerkiksi hake ja kuorike.

Ekologiset mökkivinkit osa 2: Käytä polttopuuta

Suomessa käytetään mökeillä lähes puoli miljoonaa kiintokuutiometriä polttopuuta vuodessa. Sama määrä energiaa öljynä tai sähkönä vastaisi suunnilleen sadantuhannen auton vuotuisia päästöjä. Polttopuiden teko onkin todellista ekotyötä.

Ekologiset mökkivinkit osa 1: Vaihda aurinkovoimaan

Aurinkopaneelien hinnat ovat romahtaneet. Saksassa aurinkopaneeleita on jo asennettu enemmän kuin tuulivoimaa. Sähköttömällä tai kaasujääkaapin mökillä paneelijärjestelmä on hyvä vaihtoehto pieneen sähköntarpeeseen.

Villisika eli Suomessa jo kivikaudella

Luulöytö Askolasta kertoo, että villisiat ovat Suomessa paluumuuttajia.

Vahtikoira: Metsälain pitää olla myös luonnonsuojelulaki

Keskustelu metsälain uudistamisesta käy kiivaana. Maa- ja metsätalousministeriö korostaa lakiluonnoksen suomia valinnan mahdollisuuksia metsänomistajille. tutkijat ja luonnonsuojelijat ovat huolissaan uudistettavan lain haitallisista vaikutuksista metsäluonnon monimuotoisuudelle.

Pääkirjoitus: Erikoinen kevät

Kuukaudet ovat viime aikoina olleet vähän vinksallaan. Helmikuu ei ollut entisensä; täällä etelässä ei aurinkoa näkynyt montakaan tuntia. Maaliskuu ja huhtikuun alku taas olivat kuin vanha kunnon helmikuu.

Raevaara: Ihminen, muodosta mielipide!

Eräs toimittajaystäväni pohtii usein, kuinka toimittaja voisi pysyä puolueettomana. Hän ei esimerkiksi äänestä lainkaan vaaleissa, koska ajattelee äänestämisen paitsi nakertavan hänen uskottavuut taan toimittajana myös vähentävän ajattelun puolueettomuutta sinänsä.

Suora linja: ”Kalataloushallinto on ummistanut silmänsä tutkijoiden varoituksilta.”

Moni kalalaji on uhanalainen ja kalastuskeskustelu käy kuumana. Kysyimme Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtoselta, mitä kalojen suojelussa pitäisi tehdä.

Kasvit tutuiksi

Kasviharrastus on nousussa, mutta monelle harrastuksen aloittaminen voi olla visaista. Laajan termistön haltuun otto ei käy ihan käden käänteessä. Riittää kuitenkin, jos aluksi opettelee perustermit lehden muodoista ja kukan perusrakenteen: mitä ja missä ovat verholehdet, terälehdet, heteet ja emit.

Linnunpönttövallankumous

Kotkalaiset Urpo Koponen ja Pertti ”Putte” Leppänen ovat saaneet paranneltuihin lintukotoihinsa 40 lintulajia. Osaa niistä ei lasketa lainkaan kolopesijöihin.

Kaupunkiviljelykirjat vertailussa

Tänä keväänä kaupunkiviljely on trendikästä! Suomen Luonto arvioi neljä eri kaupunkiviljelyyn keskittyvää uutuuskirjaa.