Jos joulunaika tuottaa stressiä ja harmaita hiuksia lahjoja miettiessä, kannattaa suunnata luontoon. Hetki luonnon hiljaisuudessa auttaa selkiyttämään ajatuksia. Fysiologinen toipuminen stressistä alkaa luonnonympäristössä noin viidessä minuutissa, mieliala kohenee 20 minuutissa ja tarkkaavaisuuden elpyminen 40 minuutin kuluessa. Lataa siis akkusi luonnon omalla laturilla, niin jaksaminen ja luovuus paranevat.

Sitä paitsi luonnosta löytyy myös parhaat joulunajan lahjavinkit myös korona-aikaan sopivaksi! Tässä kymmenen lahjavinkkiä läheiselle annettavaksi. Niistä seitsemän on perinteisistä lahjoista tuunattua ja kolme vähemmän perinteistä. Valitse niistä sopivimmat tai keksi omasi!

Ne seitsemän perinteistä:

1. Helmet ja timantit

Kuka kaipaa oikeita helyjä, kun Suomen luonto on niitä täynnä? Anna siis lahjaksi retki kultaakin kauniimmin kimmeltävien tunturipurojen äärelle tai vaikka usvaverhojen hopeoimille soille. Suomen kansallispuistot ovat retkikohteiden timantteja ja helmiä löytyy myös muilta suojelualueilta!

Purunpään suojelualueelta avautuu maisemat Saaristomeren kansallispuistoon.

2. Lelut ja pelit

Luonnosta löytyvät lelut ja pelit sekä legojakin monipuolisemmat rakennuspalikat. Pistäisitkö pukinkonttiin kenties majanrakentamisen, metsäfrisbeegolfia omatekoisella radalla tai vaikka lipun kaarnalaivojen kisaan, jossa laivat tehdään tietenkin itse!

Frisbeegolfia

3. Pehmeät paketit

Villasukissa ei toki ole mitään vikaa, mutta henkilökohtaisemmaksi lahjan tekee, kun villasukat lupaavat yhteisen retken pehmeille sammalmättäille mustikoita poimimaan tai hyllyville soille hillaan ja karpaloon.

Karpaloita kerätessä kannattaa jalassa olla saappaat ja villasukat.

4. Lahjakortti kulttuurinautintoihin

Konserttilippu oopperaan vai sittenkin aitiopaikat keväiselle retkelle lehtoon, jossa lintujen aamukonsertti on vertaansa vailla? Taidenäyttelykäynti vai sittenkin ruskaretki luonnon helmaan, jossa itse luonto toimii mestarina värjätessään maisemaa keltaisin, oranssein ja punaisin siveltimen vedoin?

Syksyn värejä Lilla Masugnsträsketin luontopolulta Kemiönsaarelta.

5. Lukuhetkiä

Kirjan sijaan voi antaa lukuhetken kirjan parissa. Se voi olla riippumatto viritettynä järven rantaan, lukuretki autiolle saarelle tai vaikka iltalukemista tentsilen suojissa.

Autiolla saarella Saaristomerellä.

6. Konvehdit

Luonnostahan niitä löytyy! Omatekoinen hillo, marjamehut tai kuivatut marjat tuovat kesän ja syksyn maut kielelle. Jos et tänä vuonna ehtinyt keittelemään mustikkahilloa tai kuivaamaan karpaloita, ehkä ensi vuonna kannattaa joululahjojen valmistelu aloittaa jo kesällä!

Lähimetsän maut säilöttyinä.

7. Jotain, mitä vastaanottaja ei varsinaisesti tarvitse

Tiedäthän ne lahjat, joita vastaanottaja ei varsinaisesti tarvitse? Entä jos antaisit itsellesi ja ystävällesi täysin uusia kokemuksia luonnon parissa! Olisiko se kalliokiipeilyä ohjatusti, merimelontaretki maailman upeimpaan saaristoon tai vaikka koskenlaskua kuohuissa.

Kiipeilyä Kemiönsaaren Oxhagabergetillä.

Kolme vähemmän perinteistä:

1. Illalliskortti hienoon ravintolaan

Nuotiolla ja retkikeittimellä voi valmistaa hulppeitakin metsäillallisia. Yksinkertaisetkin maut korostuvat ulkona syödessä.

Loimutofua nuotiolla.

2. Yö luksusmajoituksessa

Tähtikirkkaiden öiden telttamajoitusta voi hyvälläkin syyllä kutsua miljoonan tähden majoitukseksi. Niitä varten tarvitset teltan, makuualustan ja makuupussin sekä kartalta paikan, jonne ei valosaaste yllä.

Syksyinen tähtiyö Hiittisten saaristossa Saaristomerellä.

3. Kylpyläloma

Miten olisi kylpyläloma vesistöjen äärelle nauttimaan luonnon omista kylpypaikoista?

Pulahdus Vänön saarella.

joulujoululahjaretkeily

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.