34/2022

Repoveden erämaan ja kansallispuiston peruskartasta löytyy pieni lampi, jonka nimi on Matolampi. Sen länsipuolella kohoaa alueelle tyypillinen kallio, komean muotoinen ja jyrkkärinteinen Matolamminvuori. Matolampia on siellä täällä, eri puolilla Suomea. Mato esiintyy myös Kalevalassa. Näissä kaikissa mato tarkoittaa yleensä käärmettä.

Vain muutaman kilometrin päässä koilliseen Matolammesta kartassa on myös Kärmelampi. Sanat mato ja kärme esiintyvät siis kartalla lähekkäin ja molemmat tarkoittavat käärmettä. Yleensä vanha karttanimi on Kärmelampi, mutta kahdenkin ä-kirjaimen versioita esiintynee. Repoveden alueella elävät molemmat ”madot”, niin kyy kuin rantakäärmekin, joka vielä puoli vuosisataa sitten oli alueella varsin yleinen.

”Mato Matala” on Richard Scarryn riemastuttavissa lastenkirjoissa hienosti suomeksi käännetty madon nimi. Mato matala ilmaisee hyvin myös maassa piilottelevasti luikertelevaa käärmettä.

Kyy

Mato tarkoittaa nykyisin Suomen kielessä useita erilaisia eläimiä, joille yhteistä on liikkuminen kiemurtelemalla ja raajattomuus.

Kartat, varsinkin peruskartat fyysisinä tai sähköisinä sovellutuksina sisältävät valtavasti monenlaista tietoa. Luontoon liittyvistä nimistä voi päätellä esimerkiksi jonkin lintulajin tai nisäkkään esiintymistä, maisemaa, alueen historiaa, erikoisia paikkoja, vanhaa asutusta ja monia muita asioita. Ilmaisuina on hyvin kuvaavia, nasevia sanoja. Osa nimistä periytyy jopa tuhansien vuosien takaa, jo Suomen kieltä varhaisimmille ajoille. Tutkipa karttoja!

kartan nimetkarttaKärmematovuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €