35/2022

Kuitenkin joskus, kuten juuri nyt, lämmin kaakkoisvirtaus on tuonut nuoret punajalkahaukat joukolla eteläiseen Suomeen. Kuluvan elokuun lopulla ne ovat saapuneet ennätysluvuin. Tämän viikon kylmenevä sää vienee ”parvihaukat” pian Suomenlahden tuolle puolen ja kohti Lounais-Afrikan savanneja ja heinämaita.

Nämä haukat kuvasin viime lauantaina Kanteleeenjärven ympäristössä Itäisellä Uudellamaalla. Muutamana iltapäivän tuntina osui silmiin noin kahdeksan punajalkahaukkaa, kaikki nuoria. Tyypillisesti ne istuivat sähkölangoilla, hieman etäällä, lekuttelivat peltojen yllä ja pyydystelivät pääosin hyönteisiä. Joukkoesiintyminen kertoo myös punajalkahaukkojen pesinnän onnistuneen hyvin.

Aktiivisimmillaan nuoret punajalkahaukat tuntuvat olevan loppuiltapäivän lämpimissä. Ruotsin suomennettu nimi punajalkahaukalle onkin iltahaukka (aftonfalk).

Tällaisia vuosia, jolloin punajalkahaukkoja tulee lämpimien kaakkoisvirtausten mukana joukolla Suomeen, ei ole usein, viimeisin kuitenkin vain kolme vuotta sitten, v. 2019. Ensi vuonna lintu on varmaankin taas harvinaisuus.

Ja lopuksi vanhempi lähikuva. Tämä nuori punajalkahaukka on vieraillut Tuusulanjärven rantapelloilla elokuun lopulla 2017.

 

"parvihaukka"erikoinen syysmuuttoPunajalkahaukkavuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.