Metsäkirvinen. Kuva: Samuli Haapasalo

144/365

Metsäkirvinen kuuluu Suomen kymmenen yleisimmän linnun joukkoon. Silti se on varsin tuntematon. Muutolta se on palannut toukokuun alusta alkaen.

Tuntemattomuus johtuu siitä, että metsäkirvinen on väreiltään hyvin vaatimaton ruskeanharmaa niin kuin sukulaisensa niittykirvinen tai kuin kiuru pellolla. Äänetkään eivät ole helppoja. Toistuva tsi kuuluu kankailta.

Lentolaulu on helpoin. Lintu nousee puunlatvasta ylös huutaen lauluaan si si si si si si si ja laskeutuu liidellen, laulun hidastuessa sie sie sie siee siieee huutoihin.

Suomen kanta on noin kaksi miljoonaa paria, mutta se on ollut hiljalleen vähenemässä ilmeisesti muuttomatkalla ja talvehtimisalueilla Afrikassa kohdattujen muutosten vuoksi.

Metsäkirvinenvuosi luonnossa