84/365

Mustarastas virittelee jo odotettua kevätlauluaan. Vielä yksittäisiä ovat kuitenkin äänessä olevat huiluniekat. Mutta kun kevätilta lämpenee ja ilta-aurinko suo valoaan, pian on tunnelma kauneimmillaan. Suosikit laulavat taas pihapiirissä ja metsissä. Melkein kuorossa. Yksillä jalanjäljillä voi kuulla mustarastaitten laulua useammasta suunnasta.

Talvessa oli kylmempiäkin ja varsin lumisia jaksoja. Etäällä asutuksesta olevalla ruokintapaikallakin mustarastaat pärjäsivät kuitenkin hyvin yli talven – olivat siellä vielä eilen.

Iso osa mustarastaista on talvehtinut pihapiireissä. Ja lämpimät muuttoyöt tuovat lisää lajitovereita kilpailemaan parhaista reviireistä, vaikka talvehtineilla taitaa olla etulyöntiasema.

Pesintäkin alkaa pian laulun alettua. Pihapiirissä mustarastaan pesä voi olla varsin mielikuvituksellisissa paikoissa. Tekevätpä jotkut mustarastaille avopöntönkin ikään kuin alustaksi. Sitä ei kannata panna liian näkösälle. Sen vielä juuri ehtii askarrella. Ja kesäkuun ollessa kukkeimmillaan on yleensä toisen pesintäkierroksen aika.

Mustarastas on lähellä!

linnun laulumustarastasvuosi luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi