Muumit luonut Tove Jansson vietti vuosikymmenien ajan kesiään Porvoon eteläpuolella sijaitsevassa Pellingissä.

Saaristossa vietetyt kesät, myrskyt ja seikkailut näkyvät Janssonin tuotannossa, ja osin edelleen maastossa. Eräs tunnetuimmista ja helpoimmin saavutettavista kohteista on Glosholmen, jonka tuulten painamien rantamäntyjen kätkössä  seisova raunioitunut majakka toimi muumitalon innoittajana.

Muumitalon esikuvana toimineesta Glosholmenin majakasta on jäljellä enää rauniot. Kännykässä on kuva tunnusmajakasta ajalta ennen sen räjäyttämistä vuonna 1940. Kuva: Markus Sirkka

Yhdennäköisyys majakasta otetuissa vanhoissa valokuvissa on toden totta huomattava, kuvissa seisoo ilmetty muumitalo! Nykypäivänä ei enää voi sanoa samaa, sillä majakasta on jäljellä enää sen graniittinen perustus ja jokunen metri tiilistä ladottua tornia.

Jansson seikkaili saarella jo lapsuudessaan, ennen sotia, silloin majakka oli vielä pystyssä. Tosin 1835 rakennettu majakka oli jo vuonna 1863 muutettu valottomaksi tunnusmajakaksi; silloin majakka sai muumitalosta tutun muodon.

Lopullinen tuho majakkaan iski maaliskuussa 1940, kun torni räjäytettiin. Majakan ei haluttu toimivan maamerkkinä Neuvostoliiton pommikoneille.

Puolustusvoimat on saarella edelleen vahvasti läsnä, linnoitteita korsuineen ja tykkeineen on saarella edelleen.

Glosholmenilla on vanhoja puolustusvoimien linnoitteita. Kuva: Markus Sirkka

Glosholmenilla on vanhoja puolustusvoimien linnoitteita. Kuva: Markus Sirkka

Tykki Glosholmenilla. Kuva: Markus Sirkka

Lyhyimmillään merimatkaa majakalle tulee alle neljä kilometriä, kun matkaan lähtee Sturjanin rannasta, Pellingin läpi kulkevan tien päästä.

Kajakki on mainio kulkupeli sisäsaariston suojaisilla vesillä ja Glosholmenin pohjoispäässä sijaitsevan, jo lakkautetun merivartioaseman valvontatorni tutkineen kauaksi näkyvä maamerkki. Majakan rauniot löytyvät saaren etelärannalta.

Pohjoisesta Glosholmenille pääsee saarten suojassa, etelärannalta avautuu jo avomeri. Kuva: Markus SIrkka

Kajakki on mainio kulkupeli saaristossa. Kuva: Markus SIrkka

Lue lisää Glosholmeista >

Retkivinkki

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.