31/365

Närhi on kerännyt sulan maan aikana suuren määrän syötävää talvipiiloihin. Erityisesti hyvinä tammenterhovuosina närhet kuskaavat terhoja puistoista metsiin. Moni närheltä pudonnut terho on kasvattanut tammen aika karuillekin maille. Kuukkelin tapaan närhen tilanne on yksinkertaisesti niin, että ilman näitä varastoja kumpikaan lintu ei pystyisi pärjäämään talven yli. Riittävän ruoan löytäminen lumessa ja pakkasessa lyhyen päivän aikana on niin vaikeaa. Närhi käy myös asutuksen liepeillä, mutta taitonsa ansiosta se pärjää syvällä metsissä. Närhi on paikkalintu, mutta välillä syyskesästä ja syksyllä närhi lähtee, joskus suurellakin joukolla vaellukselle.

Närhi on hyvin kaunis lintu tiilenpunaisine, taivaan sinisine, valkoisine ja muine väreineen ja värikuvioineen. Närhen tyypillinen ääni on voimakas rääkäisy, muutamakin saman tien.

Mutta tiesitkö, että närhellä on paljon kauniita ääniä ja närhi on lisäksi äärimmäisen taitava matkija. Hiirihaukkaa närhi matkii haukkaa itseään paremmin. Keväisin närhi esittää myös taitavia sävelkulkuja ja -hyppyjä ja mitä moninaisimpia viheltäviä tai naukuvia ääniä.

Nokkela lintu! Ympäri vuoden metsissä.

matkiminennärhiTalvivarastotvuosi luonnossaäänet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.