27/2023

Vene kolahtaa vesille Suitsun (Savu) lintutonin lähellä Matsalun lahden eteläpuolella Virossa. Matsalun lahti on maailmanluokan lintulahti niin muutto- kuin pesimäaikanakin. Vene etenee illan suussa hiljakseen Tuudi-jokea paikkaan, jossa sivuhaara kohtaa Viron neljänneksi suurimman joen, Kasarijoen pääuoman. Sitä noustaan hiljaiseen ylävirtaan Kloostrin lintutornille. Alajuoksuun joki kohtaa pian määränpäänsä Matsalun lahden.

Joen ensi mutkista alkaen kesäkuisilla rantaniityillä ja ruovikon laidalla keikkuu suuri määrä keltavästäräkkejä. Monet kerttuset ja sirkkalinnut pesivät ruovikoissa ja niittyjen laidoilla sekä pensasmailla. Niitä vilahtelee yhtenään. Sukellamme veneretkellä tavallaan merkillisen suureen lintupaljouteen.

Nyt joenmutkan takaa ilmestyy näkyviin laiduntolpan nokassa komea niittysuohaukkakoiras, Viron Läänemaan soiden ja rantojen tyyppipetolintu, joka kuitenkin on Suomessa hyvin harvinainen. Joki kaartaa sopivasti niittysuohaukan läheltä, saamme pistäväkatseisesta haukasta mukavia kuvia sen omimmalla biotoopillaan. Lintu tarkkailee luottavaisesti kalastajan puuvenettä, tästä se on mennyt ennenkin ohitse.

Äkkiä ruovikon kätköistä, aivan vierestämme, ponnahtaa juoksuun kookas naarashirvi – ei mikään sattuma, Matsalussa on runsaasti hirviä. Toisessa kohtaa ponnahtaa metsäkauris esiin ruovikosta. Nuoret ornitologit ovat innoissaan. Myös minulle yhden heistä isoisänä lintujen ja nisäkkäiden runsaus jokivarressa herkistää. Välillä annamme veneen lipua itsekseen pitkän tovin, kuuntelemme hiljaisuutta ja linnunlaulua.

Veneilijää ilahduttaa, että isoisä on tuonut kolmatta polvea luontoon

Illan mittaan näemme vielä useita Euroopan majavia ja monia niiden pesiä. Valtavat luhdat ja ruovikot halkaiseva joki on myös majavien valtakuntaa.

Kuvaan vielä niittyä avoimena pitävää karjaa viimeisten auringonsäteitten tunnelmissa. Pensassirkkalintu, viitasirkkalintu, ruokosirkkalintu sekä ruoko-, ryti-, rastas-, viita- ja luhtakerttuset aloittavat pian konserttinsa omilla biotoopeillaan lintuparatiisissa.

hirviKarjaKasarijokikeltavästäräkkiMatsalun lahtiniittysuohaukkaTuudijokivuosi luonnossayölaulajat

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.