Pähkinähakkikin kuuluu suosikkeihini! Kuvat: Samuli Haapasalo

116/2020

Eteläisessä Suomessa pähkinähakit syövät pähkinäpensaitten pähkinöitä, toki myös kuusen ja männyn siemeniä. Hakeille maistuu hyvin myös tarjottu maapähkinä. Juuri nyt pähkinähakit kuljettavat pähkinöitä piiloon sammalen alle varastoon, mahdollisuuksien mukaan myös paikkoihin, joissa lumi ei niitä peitä.

Kielen takaisen pussiin hakki ottaa jopa kymmmeniä pähkinöitä.

Pähkinät hakki kätkee jopa tuhansiin varastoihin, jotka lintu muistaa hyvin. Osa varastoista käytetään poikasten ruokkimiseen vasta, kun varastot keväällä paljastuvat lumen alta.

Siperialaiset pähkinähakit syövät sembramäntyjen kävyistä siemeniä hieman eurooppalaisia hakkeja kapeammalla nokallaan. Huonoina käpyvuosina Siperian hakit lähtevät voimakkaille ja näyttäville vaelluksille kotiseudultaan. Vaellukset ajoittuvat loppukesään ja syksyyn.

Pähkinähakki on harvinaisen persoonallisesti kaunis lintu, piileskelevä, vaikka aika peloton. Pesivä eteläinen kanta on arvioitu noin 2500 pariksi. Myös siperialaisia pesii vähän Suomessakin.

PähikähakkiTalvivarastotvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto!

Puhtaan luonnon merkitys hyvinvoinnin edistäjänä on entisestään korostunut koronavirusepidemian hankaloittamassa arjessa.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet Luonnonsuojeluliiton työtä suomalaisen luonnon hyväksi.
Tilaa nyt kotiin kannettuna tai diginä!