Oma pitkäaikainen haaveeni on ollut päästä melomaan Suomen mereinen rannikko päästä päähän ja nähdä kajakista käsin eri saaristoalueiden vaihtelut. Ja sen, miten kevään koleus sulaa kesän lämmöksi. Kun päätimme puolisoni kanssa vuonna 2020 pisimmän melontaretkemme Salosta Poriin, ja olisimme halunneet jatkaa, päätös koko Suomen rannikon melonnasta alkoi tuntua yhä houkuttelevammalta. Vuonna 2020 reittimme ja aikataulumme oli tarkkaan säädelty, seurasihan se Pentti Linkolan aikoinaan soutamaa matkaa ja aikataulua. Se toi ylimääräistä stressiä ja lisäsi haastekerrointa. Rannikon voisimme meloa ihan nomassa rytmissä. Oli vain löydettävä sopiva hetki, jolloin työt antaisivat pitkälle retkelle periksi, ja löydettävä jokin toinen hyvä syy lähteä matkaan, kuin pelkästään melominen ja päästä lähtöpisteestä maaliin.

Nyt sellainen on näköpiirissä; sekä sopiva aika että hyvä syy. Matkaan lähdemme 13.5. Venäjän rajan tuntumasta Virojoelta, mikäli kevään tulo ja omat kehomme sen sallivat. Päätepisteenä on luonnollisesti Tornio. Suomen rannikkomelonnalle tulee matkaa vähintään 1200 kilometriä. Jotkut melovat sen jopa viidessä tai kuudessa viikossa. Me emme halua kiirehtiä, emmekä mennä suorinta reittiä. Siksi omalle rannikkomelonnallemme saattaa kertyä jopa 1550 kilometriä, mikäli säät suosivat kierroksia ulkosaaristossa. Matkaan olemme varanneet runsaasti aikaa, lähes 11 viikkoa.

Suunniteltu reitti Virojoelta Tornioon.

Suunniteltu reitti Virojoelta Tornioon.

Syy lähteä rannikkomelonnalle on oman uteliaisuuden lisäksi myös noin 15 vuoden välein toistettava Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoima valtakunnallinen lintuatlas. Se on tärkein lähde Suomen pesimälinnuston levinneisyyden muutosten selvittämiseen. Suomi on jaettu kantiltaan 10 kilometrin ruutuihin, joista jokaisesta on tarkoitus selvittää mahdollisimman kattavasti, mitä lintulajeja ruuduilla pesii ja millä varmuudella. Haluamme tällä melontaretkellämme antaa panoksemme pesimälinnuston tilan selvittämiseen, ja suunnittelemme rannikkomelontamme niin, että matkan aikana koluamme läpi noin 150 lintuatlasruutua. Reitin ja kartoitettavat ruudut valitsemme tarkemmin kevään 2024 aikana. Silloin on saatavissa mahdollisimman ajantasainen tieto eri lintuatlasruutujen selvitysasteista.

Reissusuunnitelmat ovat jo käynnissä. Lattialla ajelehtii karttatulosteita, pahvilaatikoihin on kasattu varusteita ja ruokia. Sähköiseen karttaan olen koonnut alustavan reittisuunnitelman ja melonnan kannalta tärkeitä palveluita sekä mielenkiintoisia paikkoja. Alustava aikataulu on mietitty ja kyydit sovittu lähtöön ja maaliin. Olen myös lähettänyt virallisen ilmoituksen siitä, että aiomme suorittaa Retkimelojien virallisen Sinivalkonauha –melonnan.

Vaikka kodissani Kemiönsaarella ulos ikkunasta katsellessa näen vielä vahvassa jäässä olevan meren, voin jo melkein kuulla aaltojen liplatuksen kajakkiani vasten ja tuntea alkukesäisen auringon lämmön poskillani. Tuskin maltan odottaa kevään tuloa! Kun melontaretki toukokuussa alkaa, retken edistymistä voit seurata tästä blogista ja Instagramista.

 

lintuatlasmelontarannikkomelontaretkimelonta

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €