Kuvausvinkit kuutamolle
1. Tieto kuun nousu- ja laskuajoista ja suunnasta auttaa kuvan suunnittelussa ja sommittelussa. Katso http:// www.timeanddate.com/astronomy/moon/ ja http://www. cambridgeincolour.com/tutorials/moon-night-calculator.htm.
2. Jos käytössä on järjestelmäkamera ja useampia objektiiveja tai zoom-objektiivi, käytä polttovälejä monipuolisesti: laajakulmalla kuun valaisemia maisemia ja tähtitaivasta, telellä lähikuvia kuusta tai silueteista kuuta vasten. Mikäli riittävän pitkää objektiivia ei ole, täytyy tyytyä rajaamaan kuvaa kuvankäsittelyohjelmassa.
3. Vaihda kameran valotusautomatiikka manuaaliasetuksiin. Kuu on ympäröivää yötä huomattavasti kirkkaampi ja vaatii lyhyen valotusajan, ettei se ylivalotu kirkkaaksi läiskäksi. Alivalota ja haarukoi valotusta.
4. Kuun ja ilta- tai yömaiseman saamiseen samaan kuvaan oikein valottuneina tarvitaan usein kaksi valotusta, jotka yhdistetään kuvankäsittelyohjelmassa. Kun kuu on sopivasti horisontin yläpuolella aamu- tai iltahäärässä valotus voi onnistua yhdelläkin kertaa.
5. Jalustan on hyvä olla tukeva ja pitkäjalkainen. Tukea tarvitaan syvässä lumessa ja pitkissä aikavalotuksissa. Hätäapuna voi käyttää vaikkapa kantoa tai sopivaa oksanhankaa.
6. Lanka- tai kaukolaukaisin on välttämätön pitkissä aikavalotuksissa. Laukaisimia on monenlaisia; lankamallista ei lopu virta. Hätäapuratkaisu on kiertää vahva kuminauha kameran ympärille ja asettaa tikku laukaisimen ja kuminauhan väliin.
7. Tasku- tai otsalampulla on kätevä tutkia kameran asetuksia ja vaikkapa tarkentaa johonkin etualan kohteeseen, jos kuusta ei ole apua. Valaisimet, jossa on myös punainen tai himmeämpi valo, eivät vie pimeänäköä.
8. Säilytä kameran akut lämpimässä, vaikkapa ison rukkasen sisällä tai välipuseron taskussa. Ota esiin vasta, kun otat kuvia. Muista myös vara-akut.
9. Lämpimät vaatteet. Pitkien valotuksien aikana vilu hiipii puseroon, jos ei ole varustautunut. Myös termoksesta hörpätty kuuma on paikallaan.
10. Kuutamoyö on täynnä elämyksiä ja löytämisen iloa. Onnistuneita kuukuvia!