Tarkkailetko taivaanilmiöitä? Tänä syksyllä Suomen taivaalle odotetaan ISON-komeettaa. Virallisesti nimellä C/2012 S1 tunnettu kohde tulee näkyviin aamutaivaalle marraskuun lopulla, jolloin se ohittaa auringon.

ISON kuuluu auringonhipojiin. Komeetan etäisyys kotitähdestämme on pienimmillään 28. marraskuuta, tuolloin vaivaiset 1,8 miljoonaa kilometriä. Komeetta on kirkkain lähimpänä Aurinkoa, mutta silloin sitä on myös vaikea nähdä.
Jos jäästä, kivestä, kaasusta ja pölystä koostuva pyrstötähti selviää ohituksesta ehjänä, se saattaa näkyä poikkeuksellisen kirkkaana joulukuun iltataivaalla ja paljain silmin vielä tammikuussa.

Syksyllä näkyy myös muun muassa meteoriparvia, jotka leimuavat tähdenlentoina ja tulipalloina.
21.10. Orionidien parven meteoreja voi osua ilmakehään yli kymmenen tunnissa. 17.11. taivaalla voi nähdä jopa kymmeniä leonideja ja 14.12. jopa 70 geminidiä tunnissa.

Aurinko on tällä hetkellä kiertonsa aktiivisimmassa vaiheessa. Aurinkotuulesta syntyviä revontulia on siksi odotettavissa tänä syksynä ja talvena myös eteläisessä Suomessa.

Uusimmassa Suomen Luonto -lehdessä on juttu taivaanilmiöiden harrastajista ja Ursan Taivaanvahti-palvelusta. Lehti tipahtaa tilaajien postiluukusta perjantaina ja on samaan aikaan ostettavissa irtonumerona lehtipisteistä sekä digiversiona Lehtiluukusta >>
Lukuhetkiä!

komeettataivaanilmiöttähdet

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.