Tapahtui äskettäin Lintujen asuntomessuilla Luumäellä. Oravapari löysi upouuden asumattoman tervapääskylle nikkaroidun pöntön. Siitähän saisikin soman kodin. Pohjallakin on jo valmiina ripaus pehmeää sahajauhoa.

Innoissaan kurret kirmailivat pitkin pihaa ja etsivät pesänrakennusaineksia. Jostakin löytyi trasselia ja paljon. Sitä vain aukosta sisään ja uutta hakemaan.

Oravat juoksivat edes takaisin trasselitukko hampaissa, kunnes toinen niistä jäi kiinni takapuolestaan. Tukko jumitti niin, että orava nauliutui pöntön suuaukkoon kuin pullon korkki.

Talonväki huomasi jotakin pöntöllä. Tikkako siellä? Lähempi tarkastelu oli hyytävä. Orava kiipelissä. Mikä nyt neuvoksi. Apuun riensi sukulaismies – palomies sattumoisin – ja keksi kiinnittää mattoveitsen pitkän kepin nokkaan. Sillä tarkka osuma pöntön kiinnitysnaruun ja pönttö tömähti pöheikköön.

IMG_0313-vaaka

Trasselitukko piti pintansa. Sakset oli otettava avuksi, jotta heiluhäntä pääsisi pulasta. Viimein se onnistui. Riemuissaan orava juoksi tiehensä.

IMG_0330-vaaka

Ilman ruhjeita se ei selvinnyt. Apujoukot huomasivat, että sen lanteilla oli verinen hiertymä.

IMG_0331-vaaka

Myöhemmin samana päivänä orava tuli istumaan talon läheisyyteen ja katsoa killitteli talonväkeä kaikessa rauhassa. Se ei välttämättä ollut trasseliorava, mutta asukkailla oli halu uskoa niin. Kiittämäänhän se selvästi tuli.

lintujen asuntomessut

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.