13/2021

Virolaiset käyttävät hanhista kahta eri nimeä sukujen mukaan: haned ja laglet. Hanhia ovat harmaat hanhet ja lakleja Banta-suvun hanhet, joita meilläkin kutsutaan myös kirjohanhiksi. Suomessakin lakle sana löytyy ainakin murresanana aiemmilta ajoilta, mutta ei lajin nimeksi vakiintuneena. Mutta meillä siis kaikkia kutsutaan hanhiksi.

Lakleista Suomeenkin viime vuosisadan puolella istutettuja, varmaankin myös Ruotsiin istutetuista tänne levinneitä kanadanhanhia, ehkä eri alalajeja, on saapunut paljonkin, esim. Helsingin Viikin pelloilla niitä oli viikonloppuna jopa satamäärin.

Lajikoulu: Tunnista Suomen hanhet

Kanadanhanhi

Erotukseksi valkoposkihanhesta kanadanhanhea voi vertailla tässä valkoposkihanhen kuvaan.

Valkoposkihanhi

Alla lentävä punakaulahanhikin on kuvattu takavuosina Viikiltä. Ahkera tarkkailu paljastaa, jos punakaulahanhia on satunnaisesti liikkeellä.

Punakaulahanhi

Harmaista hanhista merihanhia, jotka Viikillä ovat pelottomampia kuin yleensä, pääsee myös nyt näkemään.

Merihanhen siiven etureuna on päältäkin vaalea. Nokan yhtenäinen väri näkyy hyvin.

Tarkkaavainen keksii joukosta metsähanhia ja tundrahanhia. Molempia on ehtinyt jo paljonkin Lounais- ja Etelä-Suomen sänkipelloille.

Metsähanhia takatalven aamuna pellolla. Osa tutkijoista pitää metsähanhen eri rotuja lajeina: tundrametsähanhi ja taigametsähanhi.

Kaikki valko-otsaiset hanhet tässä kuvassa ovat tundrahanhia, muut metsähanhia.

Kiljuhanhi, jonka pohjoismaista rotua on vain noin 100 linnun verran, on erittäin uhanalainen eikä tällä hetkellä tunneta Suomesta sen pesäpaikkoja. Sen muuttoaika on toukokuun taitteessa. Kuva on noin kymmenen vuoden takaa. Joukossa on yksi tundrahanhi.

Pohjolan kiljuhanhi on erittäin uhanalainen. Seitsemäs lintu edestä laskien on tundrahanhi.

Lyhytnokkahanhi on helpoimmin tavattavissa Suomessa Oulun seudulla muuttoreitiltään pohjoisen tundran saarille.

Lyhytnokkahanhen yksi tuntomerkki on jalkojen väri. Katso edessä olevan ryhmän kahdeksannen tai yhdeksännen linnun jalkojen väriä verrattuna sen etupuolella oleviin metsähanhiin. Nokan pituus ja pään voimakasrajaisempi tumma ruskea ovat myös erottavia tuntomerkkejä.

Antoisia hanhiretkiä lähiviikoiksi!

Viikiltä viime viikoloppuna.

kanadanhanhikiljuhanhilyhytnokkahanhimerihanhimetsähanhipunakaulahanhiTundrahanhivalkoposkihanhivuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €