100/365

Tuntematon rautiainen ei ole harvinainen, mutta vaikea havaita. Se piileskelee taitavasti nuorten puiden, pensaitten ja aluskasvillisuuden kätköissä. Laulunsa pieni lintu esittää usein niin korkealla kuusen latvassa, etteivät kauniin hillityt värisävytkään eivät erotu.

Lentoääni, ei kova, mutta terävä, rytmikäs ti-hi-hi, paljastaa helpoiten rautiaisen. Piileskelevänäkin rautiainen voi viihtyä myös pihapiirin laiteilla.

Laulustaan rautiaisen myös huomaa. Vaikka laulu on aika hiljainen, se on kuitenkin säkeenä tunnistettavissa. Äänitteet voivat olla siinä apuna.

Yllytän tutustumaan rautiaiseen. Se on hauska haaste. Onko se sinun lähiympäristösi lintu? Tai eleleekö se mökkirinteessä? Kyllä se löytyy.

Ja kun sitten saa kiikareihinsa tämän linnun, huomaa höyhenpeitteen kauniit harmaat sävyt päässä ja rinnan yläosassa sekä selän hienot ruskean kirjailut.

Ensimmäiset rautiaiset ovat juuri saapuneet kevätmuutolta, vaikkei juuri nyt niin keväistä olekaan. Ti-hi-hi -ääni kertoo sen. Tarkkaile tuntematonta hillityn kaunista!

rautiainenvuosi luonnossaäänet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.