91/100

Peltopyyn hauskasta vuorovaikutuksesta ihmisen kanssa maalaispihan läheisyydessä oli elokuussa 100 päivää luonnossa -blogi.

Muiden Suomessa talvehtivien lintujen tapaan peltopyykin on nyt valmistautumassa talveen. Avointen peltojen ja niittyjen lajina peltopyy on aina vaarassa joutua esimerkiksi kanahaukan kynsiin. Peltopyy on kooltaankin ihannesaalista kanahaukalle.

Mutta peltopyillä on myös konstinsa. Peltopyyt kokoontuvat aika isoihin, useinkin kymmenien yksilöitten parviin. Parvet ovat syksyllä suuria, jos poikueet ovat menestyneet. Kanahaukan lentokuva osuu helpommin kymmeniin kuin yhteen ainoaan silmäpariin.

Toinen hyvä juttu on, että peltopyyt ovat talvella liikkeellä ruokailemassa jo varhain, paljon ennen auringonnousua. Peltopyyt valitsevat myös oleskeluun suojaisia paikkoja. Kuusiaidan alla on monessa suhteessa mainio suoja, jonne voi myös äkkiä lentää piiloon avoimelta pellolta. Samoin ojanvarsipajukot tarjoavat hyvän näkösuojan. Kesantopelto ja kyntämätön sänki antavat osaltaan mahdollisuuksia olla huomaamaton. Ja tietysti pihapiiri ja maapohjaiset rakennukset, joihin pääsee livahtamaan, antavat turvaa.

Peltopyyt puolittaisessa lumikiepissä. Kuvat Pukkilasta Itäiseltä Uudeltamaalta vuodelta 2013.

 
Yksi hieno juttu monen muunkin kanalinnun tapaan on kiepissä yöpyminen. Peltopyyt kaivautuvat lumeen huomaamattomiin. Kiepissä yöpiminen tarjoaa paitsi piilon myös hyvän suojan viimalta ja pakkaselta. Peltopyyt saavat myös monin paikoin apua talviruokinnasta pihapiirien laidoilla.

Ei ole montaa lintua, johon ilmastonmuutos ei vaikuttaisi. Peltopyy saa luonnollisesti helpotusta kylmää talvea vastaan. Mutta: jos lunta on vähän, ei lumikieppikään tarjoa suojaa. Kun lämpötila vaihtelee usein nollan molemmin puolin, sekin lumi mitä etelässä on, tahtoo jäätyä. Siihen on vaikea kaivautua. Kuiva pakkaskeli olisi varmastikin parempi kuin useamman kuukauden mittainen marraskuu!

100 päivää luonnossaLinnutpeltopyySuomi 100

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi