Nyt luontoon: Urpiaiset ovat lähteneet liikkeelle
Kuva: Vesa Huttunen
Urpiainen
ACANTHIS FLAMMEA
Urpiaiset ovat lähteneet liikkeelle, ja niitä näkyy nyt hyörivinä parvina Etelä-Suomessa asti. Linnut kieppuvat leppien ja koivujen kimpussa siemeniä etsimässä.
Ne vaeltavat ruoan perässä, joten joinain syksyinä laji saattaa olla lähes kadoksissa. Talven tullen urpiaisia voi tavata myös lintulaudalta.

1. Urpiaisen tunnusomaisin tuntomerkki on otsan punainen täplä.
2. Koiraan rinta punertuu soidinkauteen ja vaalenee syksyksi.
3. Kyljet ja selkä ovat viiruiset.

Urpiaisella on rytmikäs lentoääni ja nouseva kutsuääni. Sen laulussa on erilaisia sirkutuksia.

Urpiaista tavataan koko maassa, mutta pesinnät painottuvat pohjoiseen.
Kartan lähde: Lintuatlas / Luonnontieteellinen
keskusmuseo & BirdLife Suomi
URPIAISEN VUOSIKALENTERI

Syysmuutto ajoittuu loka–marraskuulle ja paluu maalis–huhtikuulle. Pesimäkausi jatkuu pitkälle kesään, sillä urpiaiset voivat kasvattaa kaksi pesuetta peräjälkeen.
SITTENKIN VAIN YKSI LAJI
Urpiaisesta erotettiin aiemmin omaksi lajikseen hyvin vaalea tundraurpiainen (Acanthis hornemanni) sekä lämpimänruskea ruskourpiainen (A. cabaret). Dna-tutkimukset kuitenkin osoittivat, että kaikki kolme kuuluvat samaan lajiin. BirdLife Suomi siirtyi käyttämään tätä luokittelua vuonna 2025.

Tilaa Suomen Luonto
Tue ajankohtaista ja asiantuntevaa luonto- ja ympäristöjournalismia. Tilaa Suomen Luonto ja tule mukaan luonnonystävien joukkoon!
Alk. 3 numeroa 23,40 €.