90/100

Ennen suuretkin pulmusparvet välkehtivät muuttomatkallaan kirkkaan valkoisina peltomaisemissa. Taas yksi lintulaji, jonka elinolosuhteisiin ja menestykseen ilmastonmuutos, lämpeneminen, on vaikuttamassa: nykyään pulmusia on vähemmän. Ja vain entistä korkeammalla Suomen tuntureilla ja Skandeilla on sopivaa viileää pesimäbiotooppia. Pulmunen on arktisen alueen lintu, maailman pohjoisin varpuslintu. Sen levinneisyysalue ulottuu Eur-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa Jäämeren saarille. Pieni kanta on vielä Skotlannin ylämaan vuorilla.

Tämä pulmunen lepäili syysmuutollaan Nõvan kalasataman perinnemaisemassa Suomenlahden etelärannalla 2.10.2011.

 
Keväisin pulmusia näkee muutolla enemmän kuin syksyllä, keväälläkin tosin vuosittaisten havaintojen määrä vaihtelee suuresti. Tämä saattaa johtua mm. muuttoreittien vaihtelusta tuulien mukaan. Joskus syysmuuton pulmusia tapaa viivyttelemässä talveen asti. Lisää tutkimustietoa pulmusesta olisi hyvä saada.

Kuvien pulmuset on tavattu syksyisiltä avoimilta rannoilta Viron pohjois- ja länsirannikolla.

100 päivää luonnossapulmunenSuomi 100