Pulmunen on aikaisimpia muuttolintujamme, joka saapuu maahamme yleensä maalis–huhtikuussa. Ensimmäiset parvet nähdään jo helmikuussa. Suuria pulmusparvia kertyy tienvarsien ja pellonpientareiden ensimmäisille pälville. Lentoon pölähtävien lintujen siivet vilkkuvat mustavalkoisina heleiden tiukumaisten äänten säestäminä.

Pulmuset talvehtivat rannikoilla ja alavilla mailla Keski-Euroopassa. Eteläisemmässä Suomessa pulmusiin törmää vain niiden muuttoaikoina, keväällä ja myöhään syksyllä. Useimmin pulmusia voi tavata suurilta peltoaukeilta. Pohjanmaan lakeuksilla pulmuset ovatkin keväisin tyypillinen näky.

Pulmuset pesivät maassa kiven kolossa tai kallion halkeamassa. Ne valtaavat pesimäreviirinsä Tunturi-Lapissa heti, kun lumet alkavat sulaa. Pulmuset lähtevät syysmuutolle loka–marraskuussa.

Aikaisemmin runsaslukuinen pulmunen on nykyään harvinaistunut, ja se luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. Taantumisen syyksi epäillään ilmastonmuutosta. Suomen pesimäkannan arvioidaan nyt olevat noin 15000 lintua, mutta kanta on pudonnut lähes puoleen vain noin 20 vuoden aikana.

Äänite: Jan-Erik Bruun

linnunääniLinnutmuuttolinnutmuuttolintukalenteripulmunen