94/100

Tiaiset ovat metsän lintuja. Ne asuvat Suomen saloilla, monet myös pihapiireissä ja puistoissa.

Jotkut tiaiset, kuten töyhtötiainen, elävät koko ikänsä syntymämetsässään. Toiset taas ovat kansainvälisempiä ja vaeltavat joinain vuosina mertenkin yli. Mutta kaikkia tiaisia on Suomessa jokaisena neljänä vuodenaikana.

Töyhtötiainen.

Tiaiset ovat kauniita, pieniä, ketteriä, oppivaisia, uteliaita ja kekseliäitä lintuja. Talvella ne muodostavat yhdessä tiaisparven, johon liittyy myös hippiäinen ja puukiipijä.

Hömötiainen on minulle Kalevalan tiainen, jonka runonlaulajat ja metsien kulkijat ovat tunteneet tuhansia vuosia; samoin on pörröinen lapintiainen, joka ennen eleli myös eteläisemmillä laulumailla.

Hömötiainen.

Kuusitiainen on tiaisten liukas luikku, Eero – Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen mukaan, sinitiainen kaunis Suomi-neito ja töyhtötiainen rokkitiainen.

Talitiainen tulee syksyllä metsästä pihapiireihin. Sen tuntevat kaikki suomalaiset. Tiaisilla ja ihmisillä on pitkä yhteiselo ja keskinäinen vuorovaikutus.

Kuusitiainen.

Me tiaiset onnittelemme Suomea 100-vuotisitsenäisyyspäivänä. Haluamme olla osa metsien ja Suomen monimuotoisuutta myös tulevaisuudessa. Kun me pärjäämme, myös koko Suomi voi hyvin!

Lopuksi laulamme oodin onnitteluna 100-vuotiaalle Suomelle:

Ti ti tyyy, ti ti tyyy, ti ti tyyy (talitiainen)
Ti ti tsääää tsäääää tsäääää (hömötiainen)
Piitjy piitjy piitjy piitjy (kuusitiainen)
Tiii tii tiii tihihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiii….. (sinitiainen)
Ti ti tsäh tsäh, ti ti tsäh tsäh (lapintiainen)
Tiririrt – tiriririt, tiririt, tii – tii, tiririritiriririt.. (töyhtötiainen)

Sinitiainen.

Jos haluat lukea lisää meistä tiaisista ja meidän metsästämme, salosta ja muistakin salon linnuista ja eläimistä, löydät meidät Samuli Haapasalon kirjasta Tii tii Tiainen (Maahenki 2017).

Talitiainen.

100 päivää luonnossaSuomi 100tiaiset

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.