100 päivää luonnossa: Vikkelääkin vikkelämpi pyrstötiainen!
100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Paukkuvien pakkasten ja lumisateiden keskellä tutustumme lumipalloakin muistuttavaan pyrstötiaiseen.
Kuva: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo / 100 päivää luonnossa
3/100
Linnut ovat oppivaisia ja kekseliäitä. Pirteä pyrstötiainen on oppinut viime vuosina talviruokinnalle. Ja kun pyrstötiaisparvi löytää talviruokintapaikan, saa siitä monasti innokkaankin vierailijan. Mutta käynnit ovat nopeita ja sähäköitä ja ne tehdään porukalla. Ensin kuuluvat pyrstötiaisen äkkinäisesti rätisevät sekä nopeat sisisisi -äänet. Samassa parvi pyrstötiaisia istuu jo talipalalla, puolen tusinaakin kerralla, pyrstöt joka suuntaan töröttäen.
Yhtä nopeasti kuin pyrstikset saapuivat, lentävät ne taas tiehensä, ilmassa nykyttävästi pomppien. Pienet valkoiset pallerot ja perässä seuraa aivan suhteettoman pitkä pyrstö. Erityisen kaunis, aivan omannäköisensä lintu!
Kaksi kuvista on Sipoosta lähipäiviltä, viimeinen parin viikon takaa, ennen lumia ja pakkasia. Talvisään tullessa taustavärit muuttuivat syksyn syvistä sävyistä lumen valkeaan.
Samuli Haapasalo / 100 päivää luonnossa
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Talitiainen ja sinitiainen viettävät talvella kiertolaiselämää, toisin kuin havumetsien tiaiset. Talvella tiaiset voi tunnistaa niiden varoitus- ja kutsuäänien avulla.
Helmikuun luontouutiskatsauksessa kerromme muun muassa Suomeen levinneestä lintuinfluenssasta, Arktiksen mikromuoveista, Sanginjoen kansallispuiston etenemisestä ja mehiläiskadosta, joka on saanut vahvistusta uudesta tutkimuksesta.