Miksi lumi sulaa puiden alta aikaisemmin kuin muualta? Lämmittävätkö puiden juuret jotenkin maata?

Juuristolla ei ole tekemistä tämän asian kanssa, vaan ilmiön aiheuttaa pikemminkin puun latvus. Puun juuristoalueen varhainen sulaminen johtuu usean tekijän vuorovaikutuksesta. Ensinnäkin puiden alle kertyy vähemmän lunta kuin välimaastoon. Puiden latvus on kartiomainen, ja valtaosa alas karisevasta lumesta kierii latvuksen laajuiseksi valliksi puun ympärille. Osa oksistoon jääneestä lumesta sulaa talven suojasäillä, osa haihtuu ilmaan. Missä puusto on niin harva, että tuuli pääsee tuivertamaan puiden lomassa, pyörteet synnyttävät runkojen tyvelle suppilomaisen kuopan.

Aurinko paistaa kevättalvella niin vinosti, että puun oma varjo ei hidasta puun alle kertyneen lumen sulamista, vaan metsässä varjot jakautuvat satunnaisesti kaikkialle, myös puiden väliseen tilaan. Latvus kyllä lämmittää puun omaa juuristoa, kun se estää lämpöä säteilemästä kylmälle taivaalle. Vaikutus on suuri juuri lumen sulamisaikaan, jolloin päivällä on muutama aste lämmintä, mutta yöllä kymmenkunta astetta pakkasta. Latvuksen alla lämpötila laskee illalla paljon hitaammin kuin avoimilla paikoilla, eikä se ehdi joka yö pakkasen puolelle ensinkään. Niin lumen sulaminen jatkuu pitempään.

Koska puiden latvukset estävät maanpinnan lämpöä karkaamasta kirkkaina öinä, metsä on keskimäärin asteen, parin verran lämpimämpi paikka kuin avomaa. Päivällä metsä tuntuu viileältä mutta on öisin lämpimämpi. Kolmas merkittävä tekijä liittyy itse pälven muodostumiseen ja sen lämpötalouteen. Lumipinta heijastaa auringon säteilylämmön suurimmaksi osaksi taivaalle, mutta tumma runko ja sen ympärille syntynyt pälvenpoikanen keräävät säteilylämmön itseensä. Pälvessä ja pälven laidalla on siis lämpimämpää kuin hangella. Niinpä pälvet laajenevat reunoistaan nopeasti ja viimeiseksi pälviä erottamaan jää hassunkorkeita harjumaisia lumivalleja.

Jos kevät on kuiva, lumi häviää puiden juuristoalueilta paljon varhemmin kuin avoimilta paikoilta. Jos taas runsaat sateet vievät lumen, se sulaa melko tasaisesti.

kevätpälvi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.