Tien varsilla on lukuisia liikenteen tappamia supikoiria. Mikseivät ne kelpaa variksille?

Näyttää siltä, että erityisesti nuoret supikoirat ovat alttiita jäämään autoliikenteen ruhjottaviksi. Kuolleiden supikoirien määrä vilkasliikenteisten teiden varsilla voi periaatteessa johtua kahdesta syystä. Yksinkertaisin selitys on se, että supikoiria on paljon ja että nimenomaan nuoret yksilöt joutuvat syksyn ja talven lähestyessä etsimään itselleen uutta elintilaa ja ylittämään jopa moottoriteitä.

Supikoirallahan on tien ylitykseen täysin sopimaton tapa suojautua vaaratilanteissa: se jää makaamaan paikalleen ja leikkii kuollutta. Sillä tavalla se ilmeisesti saa monen petoeläimen menettämään kiinnostuksensa saalistamiseen. Keskellä ajotietä se ei totisesti auta vaan merkitsee tahatonta itsemurhaa.

Toinen mahdollinen selitys on, että kuolleiden supikoirien raadot säilyvät tien poskessa pitempään kuin esimerkiksi metsäjäniksen, rusakon tai jonkin linnun jäänteet. Harvoin todellakin näkee variksia, harakoita tai muita terveyspoliiseja supikoiran raadosta kamppailemassa. Eivätkä kuolleet supikoirat näytä häviävän edes yön aikana, jolloin ketut ja muut raatoja syövät nisäkkäät liikkuvat ja kuljettavat löytönsä parempaan talteen.

Varmaa selitystä ei ole sille, miksi kuolleet supikoirat ovat vähemmän suosittua ravintoa kuin esimerkiksi jäniseläinten raadot. Supikoira haisee ihmisen nenässä pahalle, mutta eiväthän linnut yleensä hajua pelkää! Toinen syy voi olla supikoiran sananmukainen paksunahkaisuus, joka vaikeuttaa kuolleen eläimen käyttämistä ravinnoksi. Jos parempaakin ruokaa on tarjolla, variksenkaan ei kannata tuhlata voimiaan sitkeän nahkapussin repimiseen.

haaskansyöjätsupikoira

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.