Ahvenesta sappea etsiessä löysin kuvassa näkyvän toukan. Pulleaa mahalaukkua painaessa sen sisältö tuli ulos. Se oli täynnä näitä toukan näköisiä otuksia. En ole aiemmin vastaavaan törmännyt, ja nyt kyllä ahven jää syömättä. Sappi löytyi, mutta se oli aivan liian pieni. Joko olen saanut sen vuotamaan tai pienuus liittyy tuohon toukkakummajaiseen.

 
Ahven on saalistanut ravinnokseen kovakuoriaisiin kuuluvan sukeltajan (Dytiscidae) toukkia. Sukeltajille ominaisia piirteitä ovat virtaviivainen ruumiinmuoto sekä litteät ja enemmän tai vähemmän airomaiset takajalat. Toukilla on eteenpäin työntyvä voimakasleukainen pää.

Suurin osa sukeltajista on taitavia uimareita, jotka nousevat silloin tällöin pintaan vaihtamaan hengitysilmansa. Väritykseltään useimmat sukeltajat ovat tummia ja usein pronssinkiiltoisia, mutta myös keltaista väriä niillä esiintyy melko tavallisesti.

Sukeltajan toukkia ahvenen saaliina. Kuva: Mikko Mäkinen

Sekä heimon aikuiset että toukat ovat petoja ja käyttävät ravinnokseen muita hyönteisiä, matoja ja vastaavanlaisia pikkueläimiä. Myös kalojen ja sammakoiden nuijapäät kuuluvat ravintoon.

Toukat ovat ruumiiltaan lähinnä hoikahkoja. Niillä on pitkät, terävät ja ontot leuat, joiden kautta ne ruiskuttavat saaliiseensa ruuansulatusnesteitä. Vähän ajan kuluttua ne imevät liuenneen ravinnon kitaansa.

ahvenkovakuoriaisetsukeltajat

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.