Viimeisin tieto on viime keskiviikolta. Silloin satelliittihaukka Päivi oli Etelä-Afrikan Vapaavaltiossa, aivan Reitzin maalaiskaupungin eteläpuolella, Lesothosta pohjoiseen. Sen etäisyys pesimäpaikastaan Vesilahdelta oli linnuntietä aika tarkkaan 10 000 kilometriä. Todellisuudessa linnun tie ei kuitenkaan ole näin suora. Sitä todellista tietä seuraamme kevään aikana tässä nyt alkavassa juttusarjassa Suomen Luonnon nettisivuilla.

Jännitämme, ehtiikö Päivi tänä vuonna pesimään. Viime vuonna se aloitti pitkän matkansa aivan liian myöhään ja saapui Suomeen vasta juhannuksen tienoilla. Nyt linnun pitäisi lähteä pikku hiljaa liikkeelle, jos se aikoo pesiä kesän 2015 aikana.

Päivi on kyllä lisääntynyt ainakin kerran, vuonna 2013. Tämä tiedetään, koska tuon vuoden elokuussa se sai selkäänsä gps-paikantimen ja sillä oli kaksi potraa poikasta.

Päivi on yksi 6000 Suomessa pesivästä mehiläishaukasta, naaraslintu. Se kuuluu meillä vaarantuneeksi luokiteltuun lajiin, jonka muuttoreiteistä ei ole rengastusten avulla saatu aivan tarkkaa tietoa. Lintu on mukana satelliittiseurannassa, jossa ammattikorkeakoulu Novia ja Luonnontieteellinen keskusmuseo yhdessä espanjalaisen kollegoidensa kanssa selvittävät mehiläishaukkojen muuton kulkua. Siksi Päivin liikkeistä saadaan parhaimmillaan kolmen päivän välein tarkat paikkatiedot. Katveaikoja tulee, koska Päivi istuu mielellään eukalyptyspuiden lehvästössä syömässä hyönteisiä, ja silloin pieni gps-lähetin ei saa aurinkopaneeleistaan virtaa. Muutolla, kun Päivi lentää paljon, tämän ongelman pitäisi poistua.

Millaista mahtaa olla nuoren naarashaukan elämä Vapaavaltiossa?

Tänä aamuna ylängöllä on lämpöä 16 astetta ja taivas pilvessä. Kevyt tuuli on kääntynyt yön aikana luoteeseen. Päivin ympärillä levittäytyvät avarat maissi- ja vehnäpellot, mutta puita ei näy juuri muualla kuin tuulensuojana maatilojen luona. Päivi käkkii puussa usein päiväkausia kerrallaan. Viimeksi kun kuulimme, missä se on, se oli tuolla Googlen katunäkymään tallentuneissa puissa kuvan taka-alalla.

Päivin siipien pitäisi jo vähän kutittaa muutolle.

 

mehiläishaukkamuuttolinnutPäivi-haukkasatelliittiseuranta

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.