Villasukille on taas käyttöä, kun syksyn viilenevät yöt alkavat tuntua myös sisälämpötiloissa. Lämmitystä ei ole helteisenä kesänä tarvinnut, mutta nyt lisälämmölle on tarvetta.

Energiaa kuluu etenkin juuri kodin sekä käyttöveden lämmittämiseen ja erilaisiin sähkölaitteisiin. Paras keino sähkön, lämmitysenergian ja veden säästöön on selvittää oma kulutus ja oman talouden energia-ahmatit. Energiankäyttöään kannattaa verrata myös muiden vastaavien asuntojen kulutukseen.

Suurin osa kodin energiasta kuluu lämmittämiseen. Lämmityskulujen alentaminen on helppoa ja sen voi aloittaa huone­lämpötilojen tarkistamisella ja säätämisellä. Lisäksi kodin ilmanvaihtoa on hyvä käyttää ja säätää aina vuodenaikojen mukaan.

Motivan sivuilla kerrotaan, että tulevaisuudessa sähkön hinta voi muuttua pitkin päivää. Siksi sähköä kannattaa siirtyä kuluttamaan silloin, kun se on edullista, siis esimerkiksi tuulisina ja aurinkoisina tunteina.

Myös veden käyttöä on helppo itse säädellä. Keskimäärin suomalainen kuluttaa noin 12 vesisangollista vuorokaudessa. Tästä pari litraa hulahtaa näppärästi säästöön jo lyhentämällä esimerkiksi suihkussaoloaikaa. Noin 40 prosenttia käyttövedestä on lämmintä vettä, josta valtaosa kuluu peseytymiseen. Lämmitys maksaa, joten lämmin käyttövesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Kaikki energiankulutusta vähentävät kodin ratkaisut pienentävät myös ilmastovaikutuksia, ja siten jokainen voi olla mukana ilmastotalkoissa kotisohvaltaan.

Vinkkejä saa esimerkiksi Energianeuvonnan Wattimaisteri-kampanjasta, jonka tavoitteena on saada mahdollisimman moni kotitalous seuraamaan omaa kulutustaan ja etsimään juuri omaan kotiin parhaiten vaikuttavat energiateot.

Ryhdy wattimaisteriksi!

Energianeuvonnan valtakunnallinen Wattimaisteri-kampanja kokoaa yhteen kotitalouden sähkön-, veden- ja lämmitysenergian käyttöön liittyvät faktat ja tehostamisvinkit: Wattimaisteri.fi

energiaa sukanvarteenenergiansäästölämmitysmotivawattimaisteri

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Suomen Luonnon seurassa pysyt ajan tasalla luonnon tapahtumista koko vuoden ja digiarkistossa pääset sukeltamaan luonnonsuojelun historiaan.