EU:n ennallistamisasetuksen kannattajat yrittävät saada asetuksen hyväksytyksi vielä viime metreillä.

Suomi sai äskettäin yhdessä muiden vastustajien, eli Unkarin, Ruotsin, Belgian, Itävallan ja Puolan, kanssa kirjeen, jossa 11 EU-maan ympäristöministerit vetosivat asetuksen puolesta. Allekirjoittajien mukaan Eurooppa on nopeimmin lämpenevä maanosa, ja ilmasto- ja ympäristökriisit uhkaavat sitä vaikeasti ennakoitavilla tavoilla.

Vain yhden vastustavan valtion kääntyminen ennallistamisen puolelle voisi vielä pelastaa pitkään valmistellun asetuksen, The Guardian -lehti uutisoi tiistaina.

Kannattajat toivovat, että asetus ehtisi äänestykseen ennen kuin Unkarin EU-puheenjohtajakausi alkaa heinäkuussa. Aikataulu on tiukka, sillä seuraava mahdollisuus äänestää ennen puheenjohtajamaan vaihdosta on EU-maiden ympäristöministerien kokous 17.6.2024.

Ennallistamisasetuksen hyväksymisen puolesta on vedottu myös Suomen sisällä. Huhtikuussa yli 500 ympäristöalan tutkijaa vetosi Suomen hallitukseen, jotta se kääntyisi puolustamaan asetusta. Tutkijoiden mukaan Suomen luonnon tila on huono, ja ennallistamisen lykkääminen toisi suuren laskun tulevaisuudessa. ”Kapean sektorin [Suomessa asetusta vastustaa etenkin metsätalousala] lyhyen aikavälin taloudellisiin hyötyihin tähtäävä lobbaus ei saisi määrittää kaikkia kansalaisia ja koko yhteiskuntaa koskevia päätöksiä”, tutkijat kirjoittivat.

ennallistaminenennallistamisasetusEuroopan unioniilmaston kuumeneminenluontokato

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.