Jo yli 10 000 suomalaista on allekirjoittanut EU-kansalaisaloitteen veden yksityistämistä vastaan. Myös kansalaisaloitteen vähimmäismäärä koko EU:n alueella, miljoona allekirjoittajaa, on saavutettu. Nimiä on kerätty jo lähes 1,4 miljoonaa. Suomen kansallinen vähimmäismäärä, 9750, ylittyi viime viikolla. Yli miljoona allekirjoittajaa takaa, että aloite on käsiteltävä EU-komissiossa.

Kampanjan tavoitteena on saada komissio ehdottamaan EU-lainsäädäntöä, joka edellyttäisi kaikkia jäsenmaita takaamaan kansalaisilleen puhtaan juomaveden ja toimivan jätevesihuollon edullisesti, julkisena palveluna. Kolme vuotta sitten oikeus puhtaaseen veteen ja toimivaan viemäripalveluun tunnustettiin ihmisoikeudeksi YK:ssa.

Huhtikuussa Nestlén pääjohtaja Peter Brabeck-Letmathe aiheutti tuohtumusta internetissä levinneellä videolla esittämillään näkemyksillä vedestä elintarvikkeena, jolla pitäisi olla markkina-arvo. Vesi on perusoikeus -kampanjan pääviesti on, että vesi ei ole kaupallinen hyödyke vaan se kuuluu kaikille varallisuudesta riippumatta.

Vesi on perusoikeus -kampanjan sivut

euvesi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.