Eilen nähtiin jo ensimmäinen haarapääsky. Peippoja on tullut Suomeen tuhatmäärin. Peippo, metsähanhi ja kuovi ovat olleet tänä maaliskuuna poikkeuksellisen aikaisessa.

Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa tiedotti tänään kevään ensimmäisestä haarapääskystä. Se oli koko Suomen ensimmäinen; lajin päämuutto on vasta toukokuussa. Haarapääsky saapuu Afrikasta asti. Yhtä aikainen haarapääsky on nähty viimeksi vuonna 1993 eli yli 20 vuotta sitten, silloin Helsingin (22.3.) ohella Liedossa (13.3.). Maaliskuinen haarapääsky on siten melkoinen ihme. Tiedotteen mukaan Vanhankaupunginlahden Hakalanniemen lintutornissa olleet lintuharrastajat näkivät pääskyn eilen myöhään iltapäivällä. Lintu viipyi paikalla vain hetken.

Monet linnut ovat saapuneet Suomeen poikkeuksellisen varhain. Muuttavia västäräkkejä nähtiin jo ennen maaliskuun puoltaväliä, mikä ei ole jokavuotista. Peippo on viime päivinä runsastunut eri puolilla eteläistä Suomea. Etelärannikon muutamassa havaintopisteessä nähtiin havaintojärjestelmä Tiiran mukaan eilen yli 10 000 muuttavaa peippoa, mikä on järjestelmän ja varmaan Suomenkin ennätysmäärä näin aikaisin. Töyhtöhyyppiä on jo laajalti pitkin peltoja ja naurulokit ovat tulleet monille elinpaikoilleen.

Lintuharrastajia on ihmetyttänyt metsähanhien ennätysaikainen saapuminen. Metsähanhia oli jo ennen kuun puoliväliä tuhansittain lounaisen Suomen pelloilla. Kuoveista on tänä vuonna tehty jo noin 20 havaintoa eli yhtä paljon kuin edeltävänä parinakymmenenä vuotena samaan aikaan yhteensä.

Selityksenä lintujen aikaisuuteen on lämmin helmi–maaliskuu ja peltolinnuilla etenkin lumettomuus.  Ruotsissa on nähty useita haarapääskyjä ja vieläpä muutama kalatiira ja rantasipi.

Sää jatkuu esimerkiksi Forecan 15 vuorokauden ennusteen mukaan lämpimänä lauantaihin asti. Senkin jälkeen päivälämpötilat pysyvät hyvin todennäköisesti plussalla, joten suuri takatalvi ei ole lintuja uhkaamassa. Nyt kannattaa katsella aikaista kevättä; retkeilysää on hieno tuulen laantuessa. Huomenna torstaina  lämpö nousee päivällä etelän sisämaassa ehkä yli kymmenen asteen.

haarapääsky

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.