Hyönteissyöjälinnut palaavat muutolta perinteisesti huhti­-toukokuun vaihteessa, eikä tämä vuosi ole ollut poikkeus. Havainnot muun muassa pajulinnusta ja haarapääskystä alkoivat yleistyä huhtikuun lopulla.

Toisin kuin kevään ensimmäiset muuttolinnut, suurin osa hyönteissyöjistä saapuu Suomeen melko täsmällisesti. Kun kiurujen saapumisaika vuosien 2014 ja 2013 välillä erosi yli kuukaudella, runsastuvat pääskyt taas molempina vuosina melko samoihin aikoihin. Hyönteissyöjän onkin hyvä saapua vasta, kun ruokaa on varmasti tarjolla. Västäräkit ovat hyönteissyöjistä uhkarohkeimpia, sillä tänäkin vuonna ensimmäiset yksilöt saapuivat jo maaliskuussa. Takatalven iskiessä hyönteisiä saa
usein etsiä kivien alta.

Tällä hetkellä myös esimerkiksi kirjosieposta ja käestä on saatu Kevätseurantaan lukuisia havaintoja, käestä lähinnä etelärannikolta mutta kirjosieposta jopa Oulusta asti. Moni kuitenkin vielä vasta odottaa Kevätseurannan viimeistä muuttolintua, tervapääskyä. Tervapääsky on monille jo selvä kesän merkki, eikä suotta. Lentävistä hyönteisistä riippuvaisena tervapääskyn on pakko pelata varman päälle, joten se myös liitää Suomeen vasta kun sää on jo pysyvästi lämmennyt.

Vapun jälkeen viilennyt sää on varmasti vaikeuttanut lintujen hyönteispyyntiä, mutta linnuilla tuskin on suurempaa hätää. Tärkeintä on, että hyönteisiä riittää ravinnoksi linnunpoikasten kuoriutuessa. Keväiden lämmetessä ongelmaksi voi koitua myös päinvastainen tilanne, jossa kesän hyönteispiikki ajoittuu lintujen pesintään nähden liian aikaisin.

Lähde mukaan kevään tuloon, tarkkaile luontoa ja ilmoita havainnoistasi!

www.kevatseuranta.fi

haarapääskykevätseurantapajulintu

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.