Kuinka pääsisin eroon pienistä harsosääskistä? Ne lisääntyvät valtavasti kukkaruukuissa eivätkä pidä lepoa talvellakaan. Ei ole auttanut mullan vaihtaminen sen enempää kuin mäntysuopavesi tai raparperilehtien keitevesikään. Ne ehkä tulevat parvekkeen oven kautta, koska vihanneslaatikossani multa on paksun katteen peitossa.

Tilanne ei ehkä ole niin dramaattinen kuin vaikuttaa. Nämä harsosääsket ovat erittäin todennäköisesti Bradysia amoena -lajia ja tiettävästi harmittomia kukille. Niiden toukat elelevät mullassa syöden ehkä sienirihmastoa tai muuta orgaanista ainesta, eivätkä ne vahingoittane kasvin juuristoa.

Itse elukka, kahden kolmen millin pituinen musta sääski, on mitä siroin hyönteinen, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Itse pidän sääskiä myönteisinä elämän merkkeinä muuten niin kuolleessa kaupunkihuoneistossa. Valon ääressä aamulehteä lukiessa ne kyllä saattavat hiukan kutittaa juoksennellessaan käsillä tai nenänpäässä.

Sääsket ovat varmaankin peräisin nimenomaan kukkaruukuista eivätkä parvekkeelta, sillä se on juuri tämän lajin elintapa.

harsosääskiruukkukasvit

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.