Maanantaina nähtiin Helsingin Kaisaniemessä etelänlepakko, joka on aiemmin tavattu maassamme vain kolme kertaa.

Luomuksen puutarhurit Timo Janhonen, Aino Anttila, Christina Fredriksson, Kari Karppinen, Eeva Jokila ja Maurizio Di Renzo työskentelivät lammen vieressä, kun noin kottaraisen kokoinen lepakko ilmestyi lammen ylle.

”Lepakko lenteli lammella ensin vain muutaman minuutin ajaksi, mutta palasi pian”, kertoo puutarhuri Timo Janhonen. Hän ehti kuvata lepakon videolle, joka mahdollisti lajin tunnistamisen.

”Ihmettelimme, kun suurikokoinen lepakko kävi keskellä päivää monta kertaa lammella juomassa”, Janhonen kertoo.

Suunnittelija Eeva-Maria Tidenberg Luonnontieteellisestä keskusmuseosta pitää havaintoa mielenkiintoisena.

”Väritys ei oikein sovi isolepakkoon, ja korvien muotokin osuu etelänlepakkoon. Myös viimeiset, vapaana olevat häntänikamat eli häntäräpylän jatkeena sojottava hännän osa on etelänlepakon piirre”, Tidenberg kertoo sähköpostitse.

”Häntä”, eli häntäräpylän ulkopuolelle jäävä hännän osa, onkin hyvä tuntomerkki. Pohjanlepakolla sen pituus on vain 2–3 milliä, etelänlepakolla 5–7 milliä. Muita tuntomerkkejä ovat tummanruskea väritys, miltei mustat kasvot, suurehko koko ja korvien muoto.

Ensimmäinen etelänlepakko tavattiin Hangossa 2008, toinen Paraisilla 2012 ja kolmas huhtikuussa 2019 Raaseporissa. Etelänlepakon lähimmät vakiintuneet esiintymisalueet ovat Liettuassa ja Etelä-Ruotsissa.

Etelänlepakko Helsingin Kaisaniemessä. Kuvakaappaus videolta. Video: Timo Janhonen

 

Eptesicus serotinusetelänlepakkoharvinaisuudetlepakot

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €