Teksti: Jouni Laaksonen

Pyhä-Luoston kansallispuisto on kuin pienoiskokoinen Pallas-Ylläksen puisto: tunturien ketju nousee alavasta metsämerestä. Toisin kuin edellisissä kohteissa, täällä tuntureita katsellaan aina metsän suojista tai aavan laidalta.

Ukko- ja Pikku-Luoston ympäri kiertävän lenkin länsiosa tarjoaa latuverkoston upeimmat ikimetsät, ja Luoston jyrkät rinteet ovat vaikuttavia. 18 kilometrin kierroksen varressa on kaksi latukahvilaa ja muutama laavu.

Hiihdolle Pyhätunturin viiden huipun tunturirykelmän ympäri kertyy mittaa kolmisenkymmentä kilometriä. Lenkin varressa on useita päivätupia ja latukahviloita. Koko päivän mittaisella hiihtoretkellä näkee Suomen syvimmän kurun eli Isokurun viillon tunturiseinämässä, valkeina hohtavia paljakkapäitä, ikimänniköitä ja Salmiaavan komeaa aapasuota.

Pyhätunturi ja Luosto ovat kaksi erillistä laskettelukeskusta, joita yhdistävät sama kansallispuisto, latuverkosto ja hiihtobussi. Aamulla voi linja-autolla hurauttaa keskuksesta toiseen ja hiihtää koko päivän kansallispuiston maisemissa päivätupien kautta takaisin omaan majapaikkaan. Pyhältä on Luostolle 32–39 kilometriä reitinvalinnan mukaan, ja sama toiseen suuntaan.

Latuja 150 kilometriä
Latukartta: www.pyha.fi, www.luosto.fi

hiihtoretkihiihtovaellushiihtämäänpyhä-luoston kansallispuistopyhätunturi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.