Teksti: Jouni Laaksonen

Urho Kekkosen kansallispuiston ansiosta maisemat ovat Inarin ja Sodankylän rajalla kohdillaan. Retkihiihtäjälle kiinnostavin lähtöpaikka on Suomen Latu Kiilopää -keskus.

Heti alkutalvesta avattava Luulammen–Rumakurun latulenkki (24 kilometriä) tarjoaa kaksi avotunturin ylitystä, kansallispuiston metsämaastoa, Rumakurun vaikuttavan railon tunturin kyljessä sekä pari latukahvilaa.

Jo hiihto Kiilopäältä Luulammen latukahvilalle ja takaisin (12 kilometriä) saattaa herättää kaipuun päästä pitemmälle vaellukselle UKK-puiston sydänosiin, sillä Kiilopää-tunturin hartialta näkyvä erämainen maisema on lumoava.

Hiihtolomaviikoista eteenpäin Rautulammen lenkki (24 kilo­metriä) on hyvällä säällä loistava tunturimaisemien tykitys. Rautulammellekin lähdetään Kiilopäältä.

Saariselältä kannattaa hiihtää ainakin Rumakurun päivätuville (12–16 kilometriä).
Erämaisimman ikimetsätunnelman tavoittaa hiihtämällä Saariselältä Vellinsärpimäojan päivätuvan, Taajoslaavun ja Luulammen kautta Kiilopäälle (30 kilometriä).

Saariselkä on suuri ja vireä matkailukeskus hotelleineen, kauppoineen ja laskettelurinteineen, sekin aivan kansallispuiston kupeessa.

Latuja 200 km
Latukartta: www.kiilopaa.fi, www.saariselka.com

hiihtoretkihiihtovaellushiihtämäänkiilopääsaariselkäurho kekkosen kansallispuisto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.