Aitolahdella oli 17. joulukuuta kaksi astetta pakkasta ja silti kuusikossa lenteli parvi hyttysiä. Mitä ne ovat ja onko tavallista nähdä niitä talvella?

Kyseessä on ollut talvisääskien parveilu. Ne tosiaan lentelevät melko uskomattomiin aikoihin myöhään syksyllä ja varhain keväällä. Kesällä niitä on tavattu vain yksitellen. Todennäköisesti tässäkin tapauksessa ne parveilivat kuusenoksan kärjen ulkopuolella sellaisessa kohdassa, johon osui matalalta metsän päältä auringon säde. Oksa on niin sanottu parvimerkki. Koiraat kokoontuvat siihen, ja naaraat osaavat tulla etsimään sukupuolikumppania samanlaisesta kohdasta. Talvisääskien toukat elävät lahoavassa kasviaineksessa.

Vaikka lämpömittari onkin näyttänyt paria pakkasastetta, kuusikossa on saattanut olla lämpimämpää. Lisäksi mahdollinen auringon säteily on lämmittänyt tummaruumiisia otuksia hitusen verran ja myös lihastyö hiukan, ehkä vain asteen kymmenyksiä. Uskoisin, että kotilämpömittarin lukemasta huolimatta sääsket ovat lentäneet nollan vaiheilla tai hiukan plussan puolella. Silti on melko ihmeellistä, että sääskien lihakset toimivat sellaisissa oloissa.

talvisääski

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.