Rantaniittymme peittyy tulvan alle keväisin. Heti kun tulva on laskenut, niityllä on viholaisia. Miten ne pysyvät hengissä veden alla niin pitkiä aikoja?

Hyönteiset hengittävät ilmaputkien, trakeoiden, avulla. Nämä hienot, poikittaisharjujen vahvistamat putket haarautuvat yhä ohuemmiksi ja kuljettavat happea osmoosin (kulkeutuminen vahvemmasta heikompaan pitoisuuteen) avulla kaikkialle kudoksiin. Jos hyönteinen äkkiä joutuu veden alle, sen ruumiissa on kaikkialla happea, joka riittää pitkäksi ajaksi.

Trakeat alkavat kunkin jaokkeen kyljessä olevasta aukosta, stigmasta, joka on hienojen karvojen reunustama, ja jonka hyönteinen pystyy sulkemaan vesitiiviisti. Trakeoissa sukellushetkellä ollut ilma jää siis hyönteisen käytettäväksi.

Hyönteisen elinaika veden alla on riippuu olennaisesti veden lämpötilasta. Keväisissä sulavesissä aineenvaihdunta ja siis myös hapenkulutus ovat hyvin alhaisella tasolla. Niinpä professori Rainer Rosengren on todennut, että soilla elävä Formica uralensis -muurahainen pysyy kevään kylmissä tulvavesissä hengissä viikkoja. Viholaisissa on samanlaisia kestäviä lajeja. Hyytävältä tuntuu, mutta hyönteiset ovat sopeutuneet monenlaisiin oloihin.

muurahainentrakea

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.