Ilmastoystävällinen tillipesto neljälle
Kesän ykkösmauste tilli kelpaa myös aterian pääosaan perunoiden seuraksi tai leivänpäällysteeksi.
Tillipesto
1 puntti tilliä (noin 2 dl hienonnettuna) = 0,04 kgCO2e
1/2 dl oliiviöljyä = 0,14 kgCO2e
1 dl cashewpähkinöitä = 0,16 kgCO2e
puolikas sitruuna = 0,03 kgCO2e
2 valkosipulin kynttä = 0,00 kgCO2e
3 rkl hiivahiutaleita
mustapippuria myllystä
Hienonna tilli. Kaikkein paksuimmat varret voi jättää käyttämättä. Hienonna myös valkosipuli ja purista sitruunan mehu.
Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella.
Tillipeston hiilijalanjälki kgCO2e
– raaka-aineet yhteensä 0,37
– yhteensä 0,37
– per annos 0,1
Peruna on ilmastosankari: vain kraanaveden aiheuttamat päästöt kiloa kohden ovat pienemmät kuin perunanviljelyn tuottamat 0,2 kg CO2e/kg.
Resepti on Kausiruokaa-kirjasta: Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadesoja & Anna Melasniemi: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. Teos 2011. 275 s.