Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa on monia reittivaihtoehtoja. Jos retki alkaa Heretystä – vanhan metsätyökämpän, nykyisen puiston pääopastuspisteeltä – voi aluksi kiertää Heretyn kolmen ja puolen kilometrin luontopolun, jolla voi tutustua talousmetsiin ja nähdä komean siirtolohkareen. Kierroksen jälkeen voi tehdä tulet Kannuslahden nuotiopaikalla ja pulahtaa Kurkijärveen uimaan.
Heretystä pääsee myös Lortikkaan, joka on entinen savottakämppä, nykyinen vuokrakämppä.

Itse Isojärvelle pääsee retkeilemään vaikkapa veneellä tai kanootilla. Tällöin retki kanttaa aloittaa Nokipohjasta tai Kalalahdesta. Renusaaressa on laavu ja tulipaikka sekä telttailualue ja Luutsaaressa on vuokramökki sekä Kalapirtti 1800-luvulta. Luutsaaren Kalapirtti kokosi paikallisen nuottakunnan muikunpyytäjät jo 1800-luvulla. Pirtissä selviteltiin pyydyksiä ja levättiin sekä lämmiteltiin pitkien pyyntimatkojen lomassa.

Kalapirtin vanhaa hirsiseinää.

Kalapirtin vanhaa hirsiseinää.

Kyltti Kalapirtin seinässä kieltää kaiverrukset.

Kyltti Kalapirtin seinässä kieltää kaiverrukset.

Myös Huhtalan torppa on vierailun arvoinen. Rakennushistoriallisesti arvokas kruununtorpparin talo on rakennettu 1850-luvulla ja se on säilynyt hyvin. Se oli aikanaan seudun vauraimpia torppia.

Huhtalan torpan tupa.<br /><br />
Kuva: Johanna Mehtola

Huhtalan torpan tupa.

Isojärven kansallispuisto on perustettu 1982 ja sen pinta-ala on 22 neliökilometriä.
Lue lisää puiston nähtävyyksistä ja palveluista www.luontoon.fi.

lammaspaimenLuutsaari

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi vuodeksi 59,50 €