Etelässä juhannusruusun kukinta on monin paikoin jo täydessä vauhdissa. Tuoksu hurmaa puistossa ja pihoilla ja vie ajatukset lapsuuden kesiin. Aurinkoisimmilla paikoilla kukinta alkaa olla jo ohi ja valkoiset terälehdet maassa. Tänä vuonna kasvi oli paikoin kukassa jo toukokuun puolella, normaalisti se kukkii kesä-heinäkuussa.

Kesän yötöntä yötä juhlistava juhannusruusu kukkii muutaman viikon ajan eli on hyvin todennäköistä että ainakin etelässä juhannuksena kukinta on jo ohi. Kasvi viihtyy koko Suomessa, joten pohjoisempana kasvin ajoitus voi olla enemmän sen nimen mukainen.

Kasvitietelijä ja Suomen Luonnon kasviasiantuntija Seppo Vuokko kertoo varhaisen kevään saaneen luonnon normaaliaikatauluaan edelle.

”Nyt tuomen kukintakin on ohi. Monet muutkin kasvit, jotka tavallisesti kukkivat kesäkuun alkupäivinä, ovat jo kukkineet, kielokin. Syreenin kukintakin on lopuillaan”, Vuokko sanoo. Hänen mukaansa luonnon kukkakalenteri on ainakin viikon, ehkä puolitoistakin etuajassa.

Juhannusruusu on meillä perinteinen pihakasvi. Se on tullut Suomeen 1800-luvulla todennäköisesti Pietarista. Juhannusruusu on kiitollinen kasvi, se pärjää huonommassakin maassa ja kestää talven pakkaset hyvin. Runsaskukkainen kasvi leviää myös helposti juuriversojen avulla.

juhannusruusukesäkevät

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €