”Minä ostin juuri karhun maalaaman taulun!” leveästi hymyilevä nainen riemuitsee.

Kuusamolaisen Juuso-karhun (s. 2005) ensimmäisen näyttelyn avajaisissa helsinkiläisessä galleria Ruplassa on ruuhkaa. Tungoksesta huolimatta tunnelma on hyvä, ja ihmisillä hymy herkässä. Poikkeuksellisesti itse taiteilija ei kuitenkaan ollut avajaisissa mukana. Juuso oli talviunilla kotipesässään Kuusamon suurpetokeskuksessa. Karhua edusti avajaisissa sen hoitaja Pasi Jäntti.

Juuson hoitaja Pasi Jäntti Kuusamon suurpetokeskuksesta edusti Juuso-karhun puolesta. Taustalla Juuson maalaus. Kuva: Riikka Kaartinen

Jäntti kertoo, että huomasi Juuson lahjat sen toisen hoitajan, Sulo Karjalaisen kanssa:
”Kun Juuso maalasi, tajusimme, että jotain erikoista oli tapahtumassa. Juuson työt puhuttelivat meitäkin.”

Galleriassa ihmisten kasvoilla näkyy iloisia ilmeitä heidän katsoessaan Juuson töitä. Ne naurattavat, liikuttavat ja avartavat mieltä. ”Meille on uusi kokemus, kun toinen olento tekee taidetta”, Jäntti pohtii.

Juuso taiteilijaura pääsi alkuun syksyllä 2015. Ensin tehtiin pieniä kokeiluja vanerille, mutta pian hoitajat panivat merkille Juuson lahjat. ”Kyllä Juusolla on kykyjä, ja se nauttii väreistä”, Jäntti kertoo.

Ensimmäisten töiden jälkeen huomattiin, että maalaaminen sujuu. Suurpetokeskukseen tarvittiin myös lisärahaa remonttia varten. Viimevuotisen taideprojektin tuloilla tarhalle hankittiin uusia pumppuja ja aloitettiin allasremontti. Jäntti sanoo, että Juuso nauttii maalaamisesta yli kaiken.

”Palaset vaan loksahtivat kohdilleen. Hommasin lisää värejä, paperia ja vanerilevyjä.”

Juuso tekee työn itse, mutta sille jätetään tarvikkeet valmiiksi odottamaan. Joskus menee viikko ettei mitään tapahdu, mutta sitten muutamassa tunnissa saattaa tulla valtava määrä töitä. Mutta mistä Juuso hakee inspiraatiota? Onko Juusolla muusa? ”Jaa-a, en tiedä, mahtaa olla naapurin Reetta”, Jäntti kertoo hymyillen.

Juuso maalaa sormi-, kasvo-, ja marjapohjaisilla väreillä ekspressionistisia töitä vanerille ja paperille. Nyt tehtävillä töillä haetaan rahoitusta dokumenttielokuvan tekemiseen.

Galleria Ruplasta kerrotaan, että eilisissä avaijaisissa myytiin pari uniikkitaulua ja printtejä lähti myyntiin ihan hyvin: ”Tänään on sähköpostitse tullut tiedusteluja ulkomailta asti.”

Juuso esite netti
Juuson näyttely Voimakkaita ja pehmeitä kosketuksia on esillä 12. helmikuuta asti Galleria Ruplassa, Helsinginkatu 16.

Katso Juuson työskentelyä videolta:

karhutaidemaalari

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.