Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) kertoi, että Vantaan Itä-Hakkilassa kasvavista puista on löytynyt haitallista vieraslajia, aasianrunkojäärää.

Tutkija Juha Siitonen Luonnonvarakeskuksesta, miksi laji on niin vaarallinen?
Se on vaarallinen, koska se pystyy iskeytymään terveisiin puihin ja on hyvin moniruokainen. Todennäköisesti kaikki meillä luontaisesti kasvavat lehtipuulajit ovat sille mahdollisia isäntäpuita. Jäärä myös tappaa puut, joihin se on iskeytynyt.

Yhdysvalloissa, jonne aasianrunkojäärä on päässyt tulokaslajina, ovat tapahtuneet kaikkein laajimmat tuhot. Arvioidaan, että sen torjunnan kustannukset ovat siellä jo kolme miljardia dollaria.

Voiko lajin sekoittaa johonkin kotimaiseen jäärälajiin?
Periaatteessa ei, se on kyllä niin silmiinpistävän erikoinen. Sehän on iso, 2–3 senttiä pitkä, kiiltävän musta, sillä on ruumista pidemmät tuntosarvet ja mustissa peitinsiivissä hyvin selkeitä vitivalkoisia karvatäpliä. Eniten samankaltainen meidän jäärälajeista on idänräätälin naaras, joka voi olla yhtä iso ja jolla on myös mustat mutta ei yhtä pikimustat peitinsiivet. Niissä on epämääräisempiä kellertäviä karvatäpliä.

Aasianrunkojäärää voi torjua lähinnä kaatamalla puut, joissa sen epäillään elävän. Kun Itä-Hakkilan löytöpaikka on lähellä Sipoonkorven kansallispuistoa, voidaanko kansallispuiston kolohaapoja pian kaataa luonnonsuojelun nimissä?
Ei luonnonsuojelun nimissä mutta vaarallisen tulokaslajin torjunnan nimissä – näinhän se valitettavasti on. En pidä tosin kovin todennäköisenä, että se leviäisi umpimetsään, koska isokokoisilla jäärälajeilla lämpötila on kehitystä rajoittava tekijä. Ne elävät auringon paisteessa olevissa rungoissa.

Jos laji pesiytyisi meille, suurin riski ei aiheutuisi metsätaloudelle vaan metsien monimuotoisuudelle, kun yksittäisiä lahoja lehtipuita jouduttaisiin kaatamaan tai kaadettaisiin pelkän epäilyn takia. Nyt ei kannatakaan lietsoa hysteriaa. Ihmiset soittelevat kuulemma jo Eviraan ja ovat omatoimisesti kaatamassa arvokkaita pihapuitaan.

Suora Linja -palstalla Suomen Luonto selvittää vastaukset tärkeisiin kysymyksiin.

aasianrunkojäärävieraslajit

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.