Näin tienvarressa kyyn, jolla oli vaskitsa suussa. Onko tavallista, että kyyt syövät toisia käärmeitä?

Muut käärmeet, siis muut kyyt ja rantakäärme, eivät yleensä kuulu kyyn ruokalistalle, mutta vaskitsa ei olekaan käärme. Se on lisko, jonka raajat ovat siinä määrin surkastuneet, etteivät näy päällepäin.

Vaskitsat ovat varsinkin keskenkasvuisten kyiden yleistä ravintoa, joskaan eivät ilmeisesti aivan mieluisimmasta päästä. Se johtuu siitä, että vaskitsan iho on kova ja liukas, ja ihon alla on luulevyjä. Kyyn on siis hankala tappaa vaskitsaa myrkkyhampaillaan, ja luultavasti kyy nielee vaskitsan yleensä elävänä. Kysytyssä tapauksessa vaskitsa on ehkä ensin joutunut polkupyörän tai muun ajoneuvon yliajamaksi, ja kyy on havainnut vahingoittuneen eläimen, joka on ollut helppo saalis.

Nuoret kyyt syövät vaskitsojen lisäksi sisiliskoja, sammakoita ja vesiliskoja (jotka ovat pyrstösammakoita). Isompien kyiden mieliravintoa ovat pikkunisäkkäät, nimittäin päästäiset, hiiret ja myyrät. Hiukan yllättävästi kyy itse joutuu usein toisen käärmeen, nimittäin kanervakäärmeen, syömäksi. Tosin jälkimmäistä on meillä vain harvinaisena Ahvenanmaalla. Kanervakäärme on kyytä ratkaisevasti nopeampi, ja sen taktiikkana on ensin tarttua hampaillaan kyyn vartalosta ja sitten kietoutua kyyn ympärille.

kyyvaskitsa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.